Hoogwater

Gevaar voor overstromingen in Limburg lijkt geweken

Print

Hoogwater Roer Vlodrop - 16 maart 2019 (Bron: David Dunnaway). Video: De Limburger

Posterholt / Vlodrop / Montfort / Melick / Herkenbosch / Sint Odiliënberg / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde / Paarlo / Reutje / Maastricht / Itteren -

Het gevaar voor overstromingen in Limburg lijkt geweken.

Volgens Rijkswaterstaat (RWS) overstromen alleen nog uiterwaarden en laag gelegen gebieden rond Roermond door het hoge water. Wel is er zondag in de hele provincie nog sprake van verhoogde waakzaamheid. Vrijdag en zaterdag voerden Rijkswaterstaat en Waterschap Limburg al extra inspecties uit.

Lees ook: Hoogwater in Limburg door regen: de Roer dreigt buiten zijn oevers te treden

Gevaar voor overstromingen in Limburg lijkt geweken
Hoogwater in Vlodrop. Foto: John Peters

De afvoer van de Maas bij Maastricht Sint Pieter bedroeg zaterdagmiddag 1600 kuub per seconde. Zo’n hoge waterstand komt volgens RWS gemiddeld eens in de drie jaar voor. De laatste keer dat de Maas zo hoog stond, was in 2012. De hoogwatergolf trekt nu stroomafwaarts door Limburg. Dat lijkt nergens voor grote problemen te zorgen.

Nooddijken

In Vlodrop heeft het Waterschap Limburg nooddijken langs de Roer aangebracht. In het Roerdal is er nog wel sprake van wateroverlast. Enkele wegen werden afgesloten en door de gemeente zijn zandzakken uitgedeeld. De gemeente Roerdalen verwacht dat maandag de situatie weer veilig is. In Duitsland is het peil van de Roer alweer aan het zakken, aldus RWS.

Lees ook: Overlast door hoogwater in Roerdalen

Gevaar voor overstromingen in Limburg lijkt geweken
Hoogwater bij de Maasboulevard in Venlo Foto: Laurens Eggen

De situatie op de Maas en de Limburgse beken stabiliseerde zaterdag namiddag al. De daling zet zondag door omdat in Duitsland en België geen regen van betekenis meer is gevallen. Naar verwachting valt er vanaf maandag geen regen meer, aldus RWS.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen