Natuurpark

Peelregio moet aantrekkelijker worden

Bezoekerscentrum de Groote Peel in Ospel. © Ermindo Armino

Het landschap in de Peelregio moet een stuk aantrekkelijker worden. Daarvoor moet een landschapsvisie worden opgesteld waar gemeenten en andere partijen houvast aan hebben.

Jan Hensels

Onder meer de overgang tussen de natuurgebieden in de Peel en agrarisch gebied kan aantrekkelijker, bevestigt Herman Vrehen, voorzitter van Nationaal Park De Groote Peel. Het park moet verder een nieuwe naam krijgen. De voorgestelde naam is Peelvenen Nationaal Park.

Het gaat daarbij ook om het omvormen van het park tot een groter, veelomvattender gebied waar ook Mariapeel, Deurnesepeel en andere Peelrestanten onder komen te vallen. „Het krijgt dan meer het karakter van een nationaal landschap dan sec nationaal park.”

Bidboek

Het zijn enkele van de voorstellen in een bidbook over de toekomst van de Limburgs/Brabantse Peelregio dat zaterdag in Ospel werd overhandigd aan gedeputeerde Hubert Mackus en zijn Brabantse collega Johan van de Hout. Dat gebeurde bewust zo kort voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten komende woensdag. Vrehen zei te hopen dat de beide provincies de aanbevelingen een plek geven in hun coalitie-akkoorden. Het stuk is opgesteld door Nationaal Park De Groote Peel en de Integrale Gebiedscommissie De Peelvenen. Volgens het bidbook loopt het huidige nationaal park de kans in de achterhoede te belanden als er niets gebeurt.

Voor de zomervakantie

Vrehen bepleit het opstellen van een projectbureau dat nog voor de zomervakantie de plannen verder uitwerkt. Hij denkt dat de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van het grensoverschrijdende gebied een flinke impuls kunnen krijgen als de twee provincies, gemeenten aan beide kanten van de grens en andere partijen beter gaan samenwerken. „De provinciegrens werkt nu nog vaker als een keiharde scheiding.”

De opstellers denken dat er in de Peelregio onder meer ook kansen liggen om de landbouw in de regio om te vormen tot een sector die minder belasting oplevert voor de omgeving. Zo wordt er gedacht aan het doen van proeven bij agrarische bedrijven met kringlooplandbouw.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal