Overlast door hoogwater in Roerdalen

Print
Overlast door hoogwater in Roerdalen

Afbeelding: Rob van Deurzen

Posterholt / Vlodrop / Montfort / Melick / Herkenbosch / Sint Odiliënberg / Paarlo / Reutje -

De gemeente Roerdalen en het Waterschap Limburg hebben afgelopen weekend maatregelen genomen tegen de wateroverlast in voornamelijk Vlodrop. Door de hevige regenval de afgelopen dagen steeg de waterstand in de Roer het afgelopen weekend flink. Tijdens de ‘piek’ bedroeg de waterafvoer circa 126 kubieke meter per seconde.

Omwonenden ontvingen zandzakken via de gemeente. De fietsbrug, het wandelpad langs de Roer, de dassentunnels in Lerop en de ondergelopen straten werden afgesloten.

Wethouder Eugenie Cuijpers: „We hebben samen met het Waterschap Limburg naar passende maatregelen voor de wateroverlast gekeken en de onderlinge rolverdeling afgesproken. Zij hebben twee dagen met groot materieel gewerkt aan een nooddijk voor Kasteel Steenhuis in Vlodrop. Daarnaast hebben ze een grote pomp geplaatst in de Boomgaardstraat om de waterdruk op het riool te verminderen. De gemeente heeft bij inwoners zandzakken geleverd en gezorgd voor wegafzettingen en meldingen van inwoners. Het hoge water is vooral vervelend voor de omwonenden. Zij weten dat dit erin zit als je zo vlak bij het water woont, maar leuk is anders.”

Wegafsluiting

In Sint Odiliënberg is de Roer flink buiten haar oevers getreden. Er was deze keer geen wegafsluiting nodig. De wegen van de Herkenboscher en Melicker Ohé zijn wel ondergelopen en afgesloten voor verkeer. In Vlodrop werden in eerste instantie alleen de Effelderweg en de Brögelderweg afgesloten. Zaterdagavond omstreeks 23.00 uur zijn de bewoners van de weg Tussen de Bruggen in Vlodrop via een geïnformeerd dat deze weg dicht zou gaan. De Klifsbergweg is ter hoogte van Etsberg afgesloten en de Bondersweg is ter hoogte van Herkenbosch afgesloten. Verkeer tussen Vlodrop, Etsberg en Herkenbosch is niet meer mogelijk, er moet omgereden worden.

Aangepaste dienstregeling

De bus van Arriva rijdt een aangepaste dienstregeling. Ouders van kinderen die maandag naar school moeten in Herkenbosch en Vlodrop, zijn door school via ISY geïnformeerd. Als ze zelf geen oplossing hebben, kunnen ze de gemeente bellen.

Veilig

„De gemeente stelt de weg weer open zodra de situatie veilig is. Naar verwachting is dit maandag”, aldus een woordvoerster. „Tot die tijd is het verzoek om te rijden en de wegafzetting te laten staan. Opzijzetten en toch doorrijden is niet wenselijk.”

Inwoners die hulp nodig hebben, kunnen bellen met de piketdienst van de gemeente Roerdalen: 06-55838069. Informatie is te vinden op de website en de facebookpagina Gemeente Roerdalen. De waterstanden zijn hier te volgen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen