Wat bedoelde de moskeeschutter met zijn opvallende handgebaar in de rechtszaal?

Print
Wat bedoelde de moskeeschutter met zijn opvallende handgebaar in de rechtszaal?

Het white power-gebaar. Afbeelding: HNL/AD

De 28-jarige Brenton Tarrant maakte zaterdag een speciaal handgebaar naar de camera toen hij voorgeleid werd. Hij vormde een omgekeerd ok-teken, zoals duikers dat gebruiken. Het gebaar stamt uit extreemrechtse kringen en zou staan voor de letters ‘wp’, die verwijzen naar ‘white power’ of macht van de blanken.

In zijn manifest maakte de Australische Tarrant, verdacht van de moord op 50 mensen in twee moskeeën afgelopen vrijdag, al duidelijk dat hij extremistisch en racistisch is. Zaterdag zette hij zijn overtuigingen nog kracht bij met het opvallende gebaar dat hij, breedlachend in zijn lichtgekleurde gevangenisplunje, naar de camera richtte. Wat was dat?

Duikers geven elkaar onder water onder meer het ok-signaal, waarbij hun vingers de letter ‘o’ (duim en wijsvinger) en de letter ‘k’ (de drie andere) vormen. Als je dat ondersteboven doet, dan kan je daar de ‘w’ - de middel-, ringvinger en pink - en de ‘p’ - duim, wijs- en middelvinger - in zien.

De oorsprong hiervan is nogal onduidelijk. In 2016 begon de Amerikaanse extreemrechtse beweging alt-right het ok-symbool te gebruiken. De rechtse activist Milo Yiannopoulos, fervent aanhanger van Trump, maakte het gebaar in dat jaar, poserend voor het Witte Huis. Een jaar later kwam 4chan op de proppen met ‘operatie O-KKK’ om het handgebaar als signaal van de openlijk racistische ‘white supremacists’ te verspreiden. Bedoeling was een trol, een boodschap om bewust voorspelbare emoties uit te lokken, te lanceren.