Lezing over Caesar in de lage Landen

Print
Lezing over Caesar in de lage Landen

Standbeeld van Caesar in Turijn. Afbeelding: ING Image

Klimmen -

Heemkundevereniging Klimmen en Regio Valkenburg en Heuvelland van het LGOG verzorgen een lezing over Caesar in de Lage Landen. Deze wordt gegeven door Tom Buitendorp en vindt plaats op donderdag 11 april om 19.30 uur in Zaal Keulen aan de Schoolstraat 3 in Klimmen.

Tom Buijtendorp werpt een nieuw licht op Julius Caesar, inclusief zijn moderne leiderschap. Hij toont aan dat grofweg de helft van Caesars gesneuvelde soldaten in de Lage Landen omkwam, dat wil zeggen Gallia Belgica inclusief Noord-Frankrijk. De Gallische Oorlog was dus meer dan gedacht een Belgische Oorlog. Het is de enige regio waar Julius Caesar, naar hij toegeeft, zelf gedood had kunnen worden. Zijn reactie op de stevige weerstand was verwoestend fel. De militaire inspanning was zo groot dat hij zijn Britse ambitie moest beperken tot twee korte bezoeken, waarna de verovering daarvan nog bijna een eeuw op zich liet wachten. Cruciale ervaringen in het noorden, waaronder Caesars grootste nederlaag ooit nabij een fort aan de Belgisch-Nederlandse grens, zouden nog lang doorwerken in de strategie van het Romeinse Rijk.

Aanwezigheid

Lang was Julius Caesars aanwezigheid in België en Nederland in nevelen gehuld. Met materiaal uit de Lage Landen en een reeks nieuwe ontdekkingen, zoals de oudste versie van het beroemde oorlogsverslag van Caesar, een Karolingische handschrift, de gezichtsreconstructie van Julius Caesar in het Leidse RMO en de rapporten van een Romeinse onderbevelhebber. Na afloop is tegen contante betaling het boek te koop en kan het desgewenst door de auteur worden gesigneerd.

Oud-journalist Tom Buijtendorp van NRC Handelsblad promoveerde op Forum Hadriani,de Romeinse stad bij Voorburg (nabij Den Haag) en bestudeerde meer Romeinse leiders in de regio. Hij bekijkt hun leiderschap met twintig jaar bestuurservaring in politiek en bedrijfsleven.

De lezing is ook toegankelijk voor niet leden. Entree vrije gave.