Video: Boeing 737 lekt brandstof tijdens opstijgen

Print

Boeing lekt brandstof. Video: De Limburger

Een toestel van het geplaagde Boeing werd vorige week gefilmd terwijl het brandstof verloor bij het vertrek vanaf de luchthaven in Düsseldorf.

Dat gebeurde echter opzettelijk omdat er te veel brandstof in de vleugels was opgeslagen. “Het gebeurt in noodgevallen, maar dit was geen noodgeval”, zegt de man die de beelden maakte. Hij filmt al vijftien jaar vliegtuigen, maar het was pas de derde keer dat hij een vleugel zag lekken tijdens het opstijgen.

De vleugels van de Boeing 737 zijn uitgerust met een noodklep, waardoor er brandstof kan worden geloosd als dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens noodsituaties. In dit geval was er te veel brandstof getankt voor het vliegtuig opsteeg en ging de klep open.

“Die kleppen zijn erg belangrijk als de druk te hoog wordt”, klinkt het bij de maker van bovenstaande beelden. “Vooral als de vleugels buigen tijdens het opstijgen en de brandstof geen plaats genoeg meer heeft in die vleugels.”

Een passagier zal er geen gerust gevoel bij hebben als hij ziet dat het toestel brandstof lekt bij de start. Zeker niet bij een Boeing 737. Vorige week zondag stortte een Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines neer. Bij het dramatische ongeluk kwamen 149 passagiers en acht bemanningsleden om het leven. Talloze Boeing 737 MAX 8-vliegtuigen worden voorlopig aan de grond gehouden.