Voormalige landbouwschool omgebouwd naar apotheek

Print
Voormalige landbouwschool omgebouwd naar apotheek

De landbouwschool in Heythuysen begin jaren 60. Afbeelding: Heemkundevereniging Heitse

Heythuysen -

In de voormalige landbouwschool aan de Oude Trambaan in Heythuysen opent op 1 april een apotheek de deuren. Het pand deed sinds de bouw in 1960 dienst als huisadres voor uiteenlopende organisaties en instanties.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw koos 40% van de boerenzonen in Limburg voor land- en tuinbouwonderwijs. Deze vorm van onderwijs was ook in Heythuysen te volgen weliswaar in niet bepaald adequate schoolgebouwen. Goed en bijdetijds onderwijs vroeg om een nieuw ‘modern’ gebouw. In 1960 kwam dat nieuwe schoolgebouw er dan ook. Onder de vlag van de Vereniging voor Voortgezet Onderwijs in Limburg (V.V.O.L.) werd er een nieuwe onderwijsvoorziening gebouwd aan de Oude Trambaan in Heythuysen. Maar nauwelijks 10 jaar later was de participatie aan het agrarisch onderwijs gehalveerd en sloot de school noodgedwongen haar deuren. De leerlingen en het personeel verhuisden naar Roermond en het pand kreeg daarna allerlei uiteenlopende bestemmingen. Vanaf april gaat het pand dienst doen als apotheek.

Leegstand

Nadat aan het agrarisch onderwijs in Heythuysen een einde was gekomen, werd het gebouw als dependance door een andere school voor voortgezet onderwijs uit Heythuysen benut. Daarna gingen diverse gemeentelijke diensten gebruikmaken van de voormalige school. Na een verbouwing namen de Gemeentelijke Sociale Dienst en de Dienst Bouw- en Woningtoezicht er hun intrek. Op het terrein bij het gebouw kwam een peuterspeelzaal. Deze werd bij een brand in de jaren ‘80 geheel verwoest. In 1993 ging het gebouw over in particuliere handen en werd er een orthopedisch centrum in gevestigd. Dit bedrijf heeft het gebouw, dat door de jaren heen diverse malen gerenoveerd en vergroot werd, in 2016 verlaten. Na een tijdelijke leegstand is het pand aangekocht door Sofa. Sofa is een jonge onderneming die voortkomt uit de Stichting Apotheekhoudende huisartsen (S.A.H.) Bij de S.A.H. zijn ongeveer 200 apotheekhoudende huisartsen aangesloten. In Heythuysen gaat de nieuwe gebruiker van het pand onder de naam DoktersApotheek van start. Mark Eggenhuisen wordt de beherend apotheker en hij stuurt in Heythuysen een team van 44 medewerkers met uiteenlopende functies aan. Deze zijn niet allemaal in Heythuysen werkzaam. Een aantal van hen werkt bij de diverse uitdeelposten in de Leudaldorpen Horn, Haelen, Roggel en Baexem. Ook in het Weerter kerkdorp Stramproy is de ‘DoktersApotheek’ met een uitdeelpost actief.

Focus in Leudal

Mark Eggenhuisen: “We waren voorheen met onze apotheek gevestigd in Roermond in de Reinald apotheek terwijl onze focus ligt bij een viertal dorpen in Leudal en in Stramproy. We zaten dus letterlijk aan de verkeerde kant van de Maas. We werden geattendeerd op dit leegstaande gebouw en hebben het aangekocht. Het gebouw ligt heel centraal in het gebied waarin wij actief zijn en vanwege de grootte van het pand hebben we hier veel mogelijkheden. Het pand is zó groot dat we nog niet voor alle ruimten een bestemming hebben maar dat gaat natuurlijk op termijn wel gebeuren. De vorige gebruiker heeft het pand en het terrein eromheen netjes achtergelaten. Wij zijn gestart met allerlei interne aanpassingen en we gaan per 1 april in Heythuysen met onze nieuwe onderneming van start. Wil een bedrijf een goede start kunnen maken dan moet er volgens mij aan minstens aan drie voorwaarden voldaan worden: Je moet goed personeel hebben, de sfeer in het bedrijf moet goed zijn en je moet over voldoende werkruimte beschikken. Met die eerste twee zat het al goed en met dit ruime pand is aan die derde voorwaarde ook ruimschoots voldaan.”