Vrijwilliger aan het woord: Marten Reitsma

Print
Vrijwilliger aan het woord: Marten Reitsma

Marten Reitsma (staand), vrijwilliger bij het project Aan de Slag Leudal met enkele jongens die hij begeleidt met vrijwilligerswerk. Afbeelding: KlikLeudal

Haelen -

Steunpunt Vrijwilligers Leudal (KlikLeudal) helpt mensen aan prettig en zinvol vrijwilligerswerk én organisaties aan gemotiveerde en gekwalificeerde mensen. In samenwerking met KlikLeudal publiceert VIA Limburg vanaf heden regelmatig een interview tussen KlikLeudal en een vrijwilliger. De aftrap is voor Marten Reitsma (65) uit Haelen, vrijwilliger bij het project Aan de Slag Leudal.

Aan de Slag Leudal, een samenwerking tussen gemeente Leudal, Proteion Welzijn, Pharos en COA/AZC, bemiddelt sinds 1 november 2017 bewoners van het AZC Baexem in kleine groepjes naar vrijwilligerswerk. Het vrijwilligerswerk levert onder andere een bijdrage aan het leren van de Nederlandse taal, het verbeteren van de integratie en het biedt structuur en het gevoel van zinvol bezig zijn.

Marten Reitsma is één van de begeleiders/coaches bij Aan de Slag Leudal. In die rol houdt hij zich bezig met het werven van AZC bewoners voor vrijwilligerswerk (er is hiervoor wekelijks een spreekuur in het AZC) en zoekt hij nieuwe projecten waar AZC vrijwilligers aan de slag kunnen. Verder werkt hij mee aan de publiciteit rondom dit project en begeleidt hij AZC bewoners, die vrijwilligerswerk gaan doen, naar de bestemmingen waar ze aan het werk gaan. Ook probeert Marten, bij de projecten waar hij bij betrokken is, om zelf mee te helpen. „Ik vind het belangrijk dat we mensen niet alleen naar een plek brengen, maar dat we er ook bij betrokken zijn. De mensen waarderen dat ook.”

Eerste stap binnen AZC

Na zijn pensioen in 2016 is Marten benaderd door Stichting Gave (een landelijke christelijke stichting voor de begeleiding van asielzoekers) die hem in contact bracht met drie christelijke Syriërs. Dat was ook meteen zijn eerste stap binnen het AZC. Marten begon met het geven van Nederlandse les aan asielzoekers en hielp een aantal bewoners die een status kregen op weg binnen hun nieuwe gemeente. Via een vrijwilligersproject met AZC bewoners kwam hij terecht bij Stichting Samen Zorgen Huis Leudal (SZHL) en uiteindelijk het project Aan de Slag. „Ik bemoei me overal mee”, zegt hij lachend. „Ik kan sowieso niet stil zitten. De Stichting Gave heeft als slogan ‘gevlucht, gezien en geliefd’. En dat is een beetje wat mij beweegt. De meeste AZC-centra, en zeker Baexem, liggen heel geïsoleerd. Terwijl de bewoners van een AZC het juist prettig vinden dat om gezien te worden en herkend. Door contact met ze op te bouwen, merken dat ze er mogen zijn. En dat drijft mij eigenlijk.”

Dankbaar

Marten vind het vrijwilligerswerk dankbaar werk. „Ik moet zeggen dat ik er veel energie in steek, maar ik krijg er ook energie van terug. Ik heb heel veel geleerd de afgelopen twee jaar. Sowieso over de asielprocedure, maar ook over andere culturen. En er zijn goede vriendschappen uit ontstaan.” Het allerleukste vindt hij de ontmoetingen met verschillende mensen en wat je met vrijwilligerswerk kunt bereiken. „Niet zo lang geleden werd ik op een zondag gebeld door de beveiliger van het SZHL dat hij iemand op het terrein had aangetroffen die geen Nederlands sprak, maar mijn kaartje bij zich had. Dit bleek een Syrische man te zijn die pas sinds kort in Nederland was en dacht dat we op de zondag ook werkten. Zo enthousiast was die man. Mooi toch!” Marten geeft aan dat AZC bewoners mee doen aan vrijwilligerswerk om zo even uit het AZC weg te kunnen, zodat ze even niet aan hun problemen of over de asielprocedure hoeven na te denken. „En dat hun werk gewaardeerd wordt. De kracht tegen vooroordelen zit in de persoonlijke ontmoeting.”

Vrijwilliger worden?

Aan de Slag is op zoek naar een vrouwelijke vrijwilliger om vrouwelijke AZC bewoners te helpen aan vrijwilligerswerk. Meer informatie hierover is te verkrijgen via het Steunpunt Vrijwilligers Leudal/KlikLeudal, tel. 06-52875046, of klikleudal@proteion.nl of www.klikleudal.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen