Herdenkingsbijeenkomst voor Maasbreese oud-Indiëgangers

Print
Herdenkingsbijeenkomst voor Maasbreese oud-Indiëgangers

Voor de oud-Indiëgangers uit Maasbree wordt op zondag een speciale herdenkingsbijeenkomst gehouden. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Maasbree -

Jan van Diepe, Jo Trepels, Ton Vaessen en Sraar Walraven zijn de laatste overlevenden van de 46 Indiëgangers uit Maasbree. Ze nemen zondag 24 maart deel aan een speciale herdenkingsdienst.

De oud-Indiëgangers houden de herinneringen aan de oorlogshandelingen, aan hun overleden collega’s en aan hun eigen ervaringen levend. Het is intussen een traditie geworden dat zij dit doen in samenwerking met de Historische Werkgroep de Brede door een bijeenkomst die begint met een eucharistieviering om 11.00 uur in de Aldegundiskerk. Tijdens de dienst zingt het kerkkoor krontjongliederen, met Rita Voesten op accordeon, Wiet Hermans op gitaar en worden alle namen van de oud-Indiëgangers uit Maasbree voorgelezen. Na de mis is er in de huiskamer van de Clockenslagh een bijeenkomst voor Jan, Jo, Ton en Sraar met hun echtgenoten, de weduwen van de oud-Indiëgangers en leden van de Historische Werkgroep.

Meer dan zeventig jaar geleden was Nederland verwikkeld in een tragisch conflict in het grote koloniale gebied dat Nederlands-Indië heette en dat streefde naar onafhankelijkheid. Talrijke jongemannen moesten in de jaren 1946-1949 naar Nederlands-Indië vertrekken om daar als strijders voor een goede zaak - dat dachten de mensen toen - mee te doen aan de oorlogshandelingen. Uit Maasbree hebben 46 jongemannen (9 oorlogsvrijwilligers en 37 dienstplichtigen) hun militaire plicht voor het vaderland in Nederlands-Indië moeten vervullen. In oktober 1946 vertrokken de eerste dienstplichtigen, in maart 1951 keerden de laatste dienstplichtigen terug. De meesten zijn behouden in Maasbree teruggekeerd, vier van hen zijn naar een ander land vertrokken en een van hen, Piet Peters, heeft in Nederlands-Indië het leven verloren.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje