Akkoord

Alle scholen in Venlo gaan Duits promoten

Print
Alle scholen in Venlo gaan Duits promoten

Directeur Iedje Heere van College Den Hulster: ...afspraken waren te onbekend en te vrijblijvend... Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs in de gemeente Venlo gaan het Duits promoten. Het is onderdeel van een akkoord tussen scholen en gemeente.

Scholen en gemeente hebben afspraken gemaakt die woensdag bestuurlijk worden bekrachtigd. Doel is de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de overgang van basisschool naar middelbare school zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het betreft een brede samenwerking, die bijvoorbeeld ook betrekking heeft op huisvesting en personeel. Directeur Iedje Heere van College Den Hulster zegt dat in een krimpregio als Noord-Limburg veel scholen zijn met te veel klassen en te weinig leerkrachten. Samenwerking kan problemen verlichten, maar te vaak beconcurreren de scholen elkaar nog.

Allesbehalve naadloos

De doorstroming van basis- naar voortgezet onderwijs is soms allesbehalve naadloos, omdat bepaalde vakken op sommige scholen minder aandacht hebben gekregen dan op andere. Door een betere afstemming moet het voortaan niet uitmaken van welke basisschool een kind komt en naar welke middelbare school het gaat.

Gefocust wordt op drie onderwerpen: Engels, Duits en technologie. Duits is toegevoegd op verzoek van de gemeente. Weinig leerlingen kiezen op de middelbare school voor het vak, ondanks de ligging van Venlo aan de grens met Duitsland. Het vak is op de basisschool niet verplicht, maar het is de bedoeling om kinderen op jonge leeftijd toch in aanraking te laten komen met de taal.

Zachte techniek

Initiatieven om de animo voor techniek te stimuleren, werpen nog te weinig vruchten af. Ook daar wordt meer op ingezet, waarbij techniek breed moet worden gezien, aldus Heere. Het gaat niet alleen om ‘harde techniek’, zoals lassen, maar ook om ‘zachte techniek’, zoals het maken van computerprogramma’s.

Heere zegt dat samenwerking al langer plaatsvindt, maar dat die te onbekend en te vrijblijvend is. Door de bestuurlijke bekrachtiging zijn afspraken helder en hoeven scholen niet telkens opnieuw overtuigd te worden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje