Parkstad sluit aan bij nationale retailagenda

Print
Parkstad sluit aan bij nationale retailagenda

Heerlen kent de nodige leegstand. Afbeelding: BAS QUAEDVLIEG

HEERLEN / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek -

Parkstad heeft zich aangesloten bij de nationale Retailagenda. Dat is een landelijk, door het ministerie gesteund initiatief om gemeenten te helpen bij de aanpak van winkelleegstand.

De Retailagenda is er vooral op gericht om kennis over succesvolle voorbeelden van aanpak van winkelleegstand te delen. Er worden daarnaast instrumenten ontwikkeld die willekeur moeten voorkomen bij de aanpak van leegstand en het maken van keuzes voor bepaalde winkelgebieden. Er wordt gewerkt met eenduidige omzetkengetallen, uniforme definities winkeloppervlakten en vaste koopstroomonderzoeken.

Voortvarend

Parkstad en Zuid-Limburg lopen voorop bij de aanpak van winkelleegstand. Met de vaststelling van de Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg is een voor Nederlandse begrippen voortvarende start gemaakt. Er zijn kansrijke winkelgebieden benoemd, vanuit oogpunt van leefbaarheid en voorzieningenniveau. De consequentie hiervan is dat voor andere winkelcentra en perifere winkellocaties een uitsterfbeleid van kracht wordt.

Sloop

Deze aanpak wordt in Parkstad uitgewerkt in het Uitvoeringsprogramma Retail, waaraan de laatste hand wordt gelegd. Doel is om tot 2025 zo’n vijftien winkelclusters in de regio te versterken en honderdduizend vierkante meter aan overtollige winkelruimte aan de markt te onttrekken. Dat kan door de panden een andere bestemming te geven of door sloop.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje