D66-fractieleider Eurlings verlaat al na jaar gemeenteraad Maastricht

Print
D66-fractieleider Eurlings verlaat al na jaar gemeenteraad Maastricht

Franca Eurlings gaat zich op jeugdzorg richten vanuit het Brabantse Deurne. Afbeelding: Rob Oostwegel

Maastricht / Itteren -

Na amper een jaar fractievoorzitter te zijn geweest van D66 verlaat Franca Eurlings de gemeenteraad van Maastricht. Ze kan een nieuwe baan in Brabant niet verenigen met een raadslidmaatschap.

Eurlings was in Maastricht lijsttrekker voor D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart vorig jaar. Tijdens de campagne in aanloop naar de verkiezingen was ze boegbeeld van haar partij. Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad werd ze fractievoorzitter van de democraten.

Stemmen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 vergaarde Eurlings als lijsttrekker voor haar partij 2908 van de 5286 stemmen op D66 in Maastricht.

Eurlings vindt niet dat ze met haar vroegtijdige vertrek kiezersbedrog pleegt. „Het is misschien wat ongelukkig dat dit nu al op mijn pad komt. Het heeft mijn leven dan ook even overhoop gehaald. Maar het maakt uiteindelijk in principe niet uit wie er aan het hoofd van de fractie staat. De fractie staat als een huis. Ik houd me bovendien aan mijn verkiezingsbelofte: meer aandacht voor jongeren en zorg. Alleen ga ik dat nu doen in een andere rol. Daar kan ik zelfs meer betekenen voor dat thema.”

Jeugdzorg

Eurlings wordt vanaf mei hoofd kwaliteit jeugdzorg voor de Conrisq Groep in het Brabantse Deurne, een landelijke koepelorganisatie in de jeugdzorg. „Daar kan ik op professioneel vlak meer voor jongeren betekenen.” Eurlings ijverde in Maastricht voor meer aandacht voor (zwerf)jongeren.

Haar opvolger als fractievoorzitter van D66 wordt vanaf 16 april Johan Pas. Pas is sinds 2018 burgerlid van D66 Maastricht. Hij werkt als docent in het voortgezet onderwijs in Heerlen.

Eurlings neemt op dinsdag 16 april afscheid als raadslid en fractievoorzitter in Maastricht.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje