Grote zorgen bij moskee Sittard na aanslagen Nieuw-Zeeland en Utrecht

Print
Grote zorgen bij moskee Sittard na aanslagen Nieuw-Zeeland en Utrecht

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Voor de Sittardse moskee El Mohsinine staat sinds de schietpartij in Utrecht een politiewagen. Een aanwezige vrijwilliger bevestigt dat er zorgen leven onder gelovigen over de veiligheid.

“Dat is al zo sinds vrijdag, sinds de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland”, legt voorzitter Bouchaib Saadane van de Sittardse moskee uit. “Discussie over de veiligheid is sindsdien aan de orde van de dag bij ons. We hebben ons altijd veilig gevoeld hier in de buurt en hebben een erg goede relatie met onze buren. De buren letten zelfs voor ons op de moskee. Maar de mensen in Nieuw Zeeland dachten ook dat er niets te vrezen was. En plots is het er hartstikke raak. Juist daarom zijn er nu ook bij ons zorgen”, zegt Saadane.

De politiewagen staat sinds de gebeurtenissen maandag in Utrecht voor de deur van de moskee. “Een voorzorgsmaatregel die op meer plekken in het land is genomen. Het is goed dat de politie en de veiligheidsdiensten dit voor ons doen. Maar we hopen ook dat het snel voorbij is. Zo’n politieauto voor de deur geeft je toch geen veilig gevoel en het is ook geen gezicht”, zegt Saadane . “Ik weet ook niet hoe lang die er blijft staan. Ik wil wel eens gaan praten of we de veiligheid niet op een andere manier kunnen regelen.”

Volgens Saadane is er vrijdag en zaterdag al met gelovigen gesproken over de zorgen die er leven. “Het is belangrijk dat we in dialoog blijven, ook met andere bevolkingsgroepen. Dat doen we hier al. We moeten ons niet uit elkaar laten drijven. Dat is wat de daders van aanslagen juist willen.”

Saadane zegt na de aanslagen in Nieuw-Zeeland veel steunbetuigingen en uitingen van solidariteit ontvangen te hebben, ook van pastoors en dominees. “Dat was heel goed. Tegelijkertijd leeft er een gevoel van machteloosheid, dat we met zijn allen er niks aan kunnen doen dat dit soort dingen gebeuren.”