Ook Meerssense politiek bezorgd over parkeerplaats MAA

Print
Ook Meerssense politiek bezorgd over parkeerplaats MAA

Fractie Kijk! deelt de vrees voor toenemend sluipverkeer in kernen rond MAA. Afbeelding: Mitchell Giebels

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Na de in de actiegroep Omwonenden MAA verenigde inwoners, roert nu ook de Meerssense politiek zich in de zaak rond de nieuwe parkeerplaats bij het vliegveld.

De fractie van Kijk! heeft de kwestie bij de raad aangekaart en een reeks schriftelijke vragen neergelegd bij het college. Kijk! zegt ‘erg ongerust’ te zijn. „In combinatie met de toename van vluchten krijgt de omgeving straks jaarlijks zo’n 100.000 auto’s en 6.000 pendelbussen te verteren. We vrezen vooral voor Ulestraten het ergste. Dat krijgt via de woonstraten toch al te veel verkeer naar en van Aviation Valley te verwerken.”

Vergunning

Maastricht Aachen Airport heeft bij de gemeente Beek een omgevingsvergunning aangevraagd voor de aanleg van een tijdelijke parkeerplaats aan de Europalaan. Die is met name bedoeld voor passagiers van Corendon. De vergunning zou voor twee seizoenen moeten gelden. Van april tot en met oktober 2020. De voorbereidende werkzaamheden zijn al begonnen.

Omdat ze vreest voor een toename van sluipverkeer, met name in nabijgelegen Meerssense kernen als Ulestraten, heeft de actiegroep Omwonenden MAA bezwaar aangetekend. Kijk! deelt die zorgen. Sinds de oplevering van de Vliegveldweg wordt er in Ulestraten al flink geklaagd over sluipverkeer.

Buurgemeente

Kijk! vraagt zich af waarom de raad van Meerssen niet is betrokken bij de ontwikkeling van de plannen. De fractie wijst erop dat de gemeente Beek de Meerssense raad wel wist te vinden toen er in 2006 en 2016 werd gesproken over het bestemmingsplan voor Aviation Valley. Eén vraag van Kijk! aan het eigen college is of zij wél door de buurgemeente bij de parkeerplaatskwestie is betrokken.

Natuur

De fractie maakt zich tevens zorgen over de gevolgen voor natuurcompensatie op de plek van de parkeerplaats en over mogelijke vervuiling van kwelwater dat uitkomt in Natura 2000 gebied en de bronnen van de Watervalderbeek.

De gemeente heeft - nog - niet geantwoord op de vraag van De Limburger of Meerssen, zoals in de wandelgangen wordt gesuggereerd, overweegt om bezwaar aan te tekenen tegen de bestemmingsplanwijziging door Beek.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen