Verkeersongeluk

Justitie eist drie jaar cel voor dollemansrit: ‘De Nijmeegseweg in Venlo werd als botsautobaan gebruikt’

Print
Justitie eist drie jaar cel voor dollemansrit: ‘De Nijmeegseweg in Venlo werd als botsautobaan gebruikt’

Ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Venlo -

Het Openbaar Ministerie wil de 29-jarige bestuurder Ö. K. uit Venlo, die in 2016 de Nijmeegseweg als ‘botsautobaan’ gebruikte, voor drie jaar de cel in hebben. „Hij gebruikte zijn auto als ram om de Ford van de weg te duwen”, aldus de officier van justitie.

De Nijmeegseweg in Venlo was op woensdagochtend 10 augustus 2016 volledig afgesloten. Reden: een Audi was frontaal op een boom gebotst, naar verluidt na een verkeersruzie. De twee inzittenden raakten zwaargewond. Twee mannen uit Panningen en Venlo, die ervandoor waren gegaan in hun Ford, werden diezelfde dag opgepakt. Zij werden echter later vrijgelaten. Voor het hekje in Roermond stond maandag de 29-jarige Audi-bestuurder. Hem wordt poging tot doodslag verweten. Hij zou geprobeerd hebben de twee inzittenden van de Ford van de weg te duwen.

‘Auto als wapen’

De verdachte had twee collega’s van zijn vriendin vervelende opmerkingen horen maken, toen hij met haar aan de telefoon zat. Daarna besloot hij naar haar werk te gaan, waar hij zijn vriendin trof. Nadat ze was ingestapt, werden de betreffende collega’s opgewacht. Die vertrokken niet veel later met een Ford. De verdachte ging erachteraan, naar eigen zeggen om ze aan te spreken.

Volgens justitie mondde die achtervolging uit in een dollemansrit waarbij de Ford meermaals werd geramd. Uiteindelijk botste de verdachte op een boom. Officier van justitie: „Dit is geen gewoon verkeersongeval waar iemand een fout heeft gemaakt. Het is een verdachte die zijn auto als wapen heeft gebruikt om iemand tot stilstand te dwingen en van de weg te krijgen.” Justitie eist zodoende drie jaar celstraf en acht jaar rijontzegging.

James Bond

Een van de slachtoffers uit de Ford zat in de rechtszaal maandag en noemde het ‘een James Bond-actie’. „Hij heeft me dood willen rijden. Ik dacht alleen maar aan vluchten. Uit paniek ben ik weggereden. Daarna heb ik de politie gebeld.”

Niet bewust

Volgens advocaat Jules Heemskerk, die vrijspraak vroeg voor de verdenking van poging tot doodslag, was de verdachte boos en wilde hij hen enkel aanspreken. „Het was niet zijn bedoeling te botsen. Het was geen bewuste actie om in te rijden op de andere auto.”

De rechter doet over twee weken uitspraak.