Verhuizing

Nieuw dierproefcentrum voor Universiteit Maastricht

Print
Nieuw dierproefcentrum voor Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht gebruikt ook geiten als proefdieren. Afbeelding: Lex van Lieshout

Maastricht / Itteren / Heerlen / Hoensbroek -

Zo’n 90 zebravissen, 2 schapen, 10 varkens, 2787 muizen, 30 geiten en 1906 ratten verhuizen binnenkort van de Universiteitssingel naar de Oxfordlaan in Maastricht.

Zo’n 90 zebravissen, 2 schapen, 10 varkens, 2787 muizen, 30 geiten en 1906 ratten verhuizen binnenkort van de Universiteitssingel naar de Oxfordlaan in Maastricht. Voor 22 miljoen euro wordt door de Universiteit Maastricht een nieuw onderzoekscentrum gebouwd waar de proefdieren zullen worden gebruikt voor onderzoek.

Het nieuwe gebouw, waarvoor maandag een bouwvergunning is aangevraagd, ‘optimaliseert’ volgens een woordvoerder van de universiteit ‘het welzijn van de dieren’ die worden gebruikt bij dierproefonderzoek. „Hierbij kun je denken aan meer ruimte voor de dieren.” De verwachting is dat het nieuwe biomedische centrum in 2021 in gebruik kan worden genomen.

De universiteit stelt dat ‘proefdieronderzoek vooralsnog nodig is’ om ‘bijvoorbeeld de behandeling van patiënten met ziektes als kanker en diabetes verder te verbeteren’. „Tegelijkertijd zullen UM-onderzoekers in hetzelfde gebouw ook aan alternatieven voor dierproeven, bijvoorbeeld met computermodellen, werken.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje