Nu ook eerste gevallen ernstige mijnschade in Westelijke Mijnstreek

Print
Nu ook eerste gevallen ernstige mijnschade in Westelijke Mijnstreek

Staatsmijn Maurits in bedrijf. Afbeelding: De Limburger

Geleen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Schimmert -

In de voormalige Westelijke Mijnstreek duiken de eerste gevallen van ernstige nieuwe mijnschade op.

In Amstenrade en Schinnen zijn twee huizen er zo slecht aan toe dat ze gesloopt moeten worden. Ook uit Geleen heeft zich een eerste geval gemeld bij het Calamiteitenfonds Mijn(water)schade Limburg. Nieuwe mijnschade als gevolg van stijgende bodem door het stijgende mijnwater is geen exclusief probleem voor de regio Parkstad, de voormalige Oostelijke Mijnstreek, zegt het bestuur van het fonds.

Lees ook: Calamiteitenfonds moet steeds vaker sloop woning met mijnschade vergoeden

Onderzoek

Dat was ook al aangekondigd in het omvangrijke onderzoek van het Akense ingenieursbureau Heitfeld Schetelig naar de na-ijlende effecten van de steenkoolwinning in Zuid-Limburg.

Ook in de Westelijke Mijnstreek is grotere kans op ernstige schade aan woonhuizen in de buurt van oude mijnschachten en boven breuken zoals de Heerlerheidebreuk.

Feldbiss

In de regio Parkstad worden al sinds enkele jaren gevallen van nieuwe mijnschade gemeld. Die liggen deels op of nabij de Feldbissbreuk, zoals de acht woning aan de Gulikstraat en de woning aan de Bosweg in Eygelshoven die op de nominatie staan om gesloopt te worden. Deels liggen ze in de nabijheid van ondiepe mijnschachten en mijngangen, zoals in Kerkrade.

Bij het calamiteitenfonds Mijn(water)schade Limburg wordt verwacht dat de komende jaren meer gevallen van nieuwe mijnschade gemeld worden in de Westelijke Mijnstreek.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen