Nu ook eerste gevallen ernstige mijnschade in Westelijke Mijnstreek

Print
Nu ook eerste gevallen ernstige mijnschade in Westelijke Mijnstreek

Staatsmijn Maurits in bedrijf. Afbeelding: De Limburger

Geleen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Schimmert -

In de voormalige Westelijke Mijnstreek duiken de eerste gevallen van ernstige nieuwe mijnschade op.

In Amstenrade en Schinnen zijn twee huizen er zo slecht aan toe dat ze gesloopt moeten worden. Ook uit Geleen heeft zich een eerste geval gemeld bij het Calamiteitenfonds Mijn(water)schade Limburg. Nieuwe mijnschade als gevolg van stijgende bodem door het stijgende mijnwater is geen exclusief probleem voor de regio Parkstad, de voormalige Oostelijke Mijnstreek, zegt het bestuur van het fonds.

Lees ook: Calamiteitenfonds moet steeds vaker sloop woning met mijnschade vergoeden

Onderzoek

Dat was ook al aangekondigd in het omvangrijke onderzoek van het Akense ingenieursbureau Heitfeld Schetelig naar de na-ijlende effecten van de steenkoolwinning in Zuid-Limburg.

Ook in de Westelijke Mijnstreek is grotere kans op ernstige schade aan woonhuizen in de buurt van oude mijnschachten en boven breuken zoals de Heerlerheidebreuk.

Feldbiss

In de regio Parkstad worden al sinds enkele jaren gevallen van nieuwe mijnschade gemeld. Die liggen deels op of nabij de Feldbissbreuk, zoals de acht woning aan de Gulikstraat en de woning aan de Bosweg in Eygelshoven die op de nominatie staan om gesloopt te worden. Deels liggen ze in de nabijheid van ondiepe mijnschachten en mijngangen, zoals in Kerkrade.

Bij het calamiteitenfonds Mijn(water)schade Limburg wordt verwacht dat de komende jaren meer gevallen van nieuwe mijnschade gemeld worden in de Westelijke Mijnstreek.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje