Hummerenweg

Aanleg dijken Baarlo wellicht na opruimen kassen

Print
Aanleg dijken Baarlo wellicht na opruimen kassen

Baarlo-Zuid, met rechtsboven het dorp en de kassen aan de Hummerenweg. Afbeelding: Ger Peeters

Baarlo -

Het is zomaar mogelijk dat bij de hoogwaterbescherming in Baarlo twee vliegen in één klap worden geslagen. Oude kassen worden opgeruimd om plaats te maken voor nieuwe dijken.

Mede op verzoek van de tuinders wordt die optie onderzocht. Het gaat om het gebied aan de Hummerenweg in Baarlo-Zuid. De nooddijk die in de jaren negentig werd aangelegd, houdt op een gegeven moment op. Om te voorkomen dat water achterom het dorp binnenstroomt, moet ten zuiden van Baarlo een dijk komen.

Winterbed

Een dijk vlak langs de dorpskern is duur en lastig door de vele leidingen en kabels in de grond. Bovendien zijn de bewoners tegen. Een dijk die met een grote boog om Baarlo heen loopt, snoept te veel van het winterbed af en is door de lengte ook te duur.

Kansrijk is het tracé, gemarkeerd door een zandpad, dat vanaf de Napoleonsbaan over de weg Horsten heen naar de Hummerenweg loopt. In dat gebied liggen hogere gronden, zoals een bosje aan Horsten. Door de hooggelegen gronden hoeft de dijk niet hoger dan een meter te worden. Iets verderop richting Baarlo liggen de gronden lager, waardoor de dijk drie meter hoog moet worden.

Terrassen

Een tracé dat het waterschap momenteel onderzoekt loopt door enkele kassen. Het betreft kassen die oud en klein zijn. Hetzelfde doet zich voor op het dijktracé dat voorlangs de Hummerenweg loopt. Bekeken wordt of de weg daarvoor geschikt wordt gemaakt of dat de dijk tussen weg en Maas komt te liggen. Overigens kan zo’n dijk de aanwezige terrassen in het landschap accentueren, meent het waterschap.

Voor de bewoners en bedrijven in het buitendijkse gebied wordt nog gezocht naar een oplossing om snel weg te komen als het water stijgt.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje