Traditionele Chinees verdwijnt in Zeeland en Limburg veel sneller dan elders

Print
Traditionele Chinees verdwijnt in Zeeland en Limburg veel sneller dan elders

In de afgelopen tien jaar sloten steeds meer restauranthouders met een traditionele Chinees-Indische keuken de deuren. De verschillen zijn regionaal erg groot. Hoe komt dat?

Dat de Chinees waar je nog babi pangang met lange repen kroepoek kunt kopen zoetjesaan schaarser wordt, heeft fotograaf Mark van Wonderen ons vorig jaar al duidelijk gemaakt. Van Wonderen legde de buitenkant van alle 1090 restaurants vast met zijn camera. Onlangs verscheen zijn fotoboek waarin de restaurants allemaal zijn opgenomen. Het is een ode aan de Chinees.

De reden van zijn project: ze verdwijnen in rap tempo. Een op de vijf restaurants sloot de afgelopen 10 jaar de deuren, aldus horeca-expert Guido Verschoor van Van Spronsen & Partners. Opvallend is dat de regionale verschillen groot zijn. Zeeland en Limburg zien een daling van 30 procent tegenover een landelijk gemiddelde van 20 procent.

Concurrentie

,,Uiteraard zullen er meerdere oorzaken zijn, maar ik denk dat het vooral te maken heeft met de omvang van de concurrentie in het gebied en wat er nog meer voor aanbod is in het gebied”, aldus Verschoor. ,,In Zeeland en Limburg ligt het aantal restaurants in de gehele sector fors hoger. Om een beeld te geven: Zeeland telt in totaal ruim 100 restaurants per 100.000 inwoners en Limburg ruim 75 restaurants per 100.000 inwoners. Landelijk ligt dat gemiddelde op 69.”

,,Daarbij tellen deze provincies nog steeds, ondanks forse daling nog relatief veel Chinese restaurants”, zegt Verschoor ,,namelijk 11 en 12 Chinees-Indische restaurants per 100.000 inwoners, terwijl het landelijk gemiddelde op 10 ligt. Er is dus een balans gekomen in het aanbod en vraag.”

Drenthe, Friesland en Flevoland tellen tussen de 40 en 67 restaurants per 100.000 inwoners. Er is in totaal minder aanbod in deze provincies, waardoor Chinees-Indische restaurants dus minder concurrentie hebben en het mogelijk langer vol kunnen houden. ,,Je ziet dat vroeger de Chinees-Indische restaurants zo’n 20 procent van het totaal uitmaakten”, legt Verschoor uit. ,,In sommige regio’s, zoals Drenthe, is dat nog steeds het geval, terwijl bijvoorbeeld in de Randstad meer aanbod is van andersoortige restaurants.”

Het verschil tussen steden en dorpen is niet zo groot, ziet Van Spronsen & Partners. Zowel in gemeenten vanaf 100.000 inwoners als in gemeenten die kleiner zijn ligt de daling van het aantal klassieke Chinese restaurants rond de 20 procent.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje