Voetbalclub kraakt plan aanpak hangjeugd Roermond

Print
Voetbalclub kraakt plan aanpak hangjeugd Roermond

Blowende en dealende hangjongeren op de parkeerplaats van sportpark Kitskensberg geven jonge sporters een verkeerd voorbeeld. Afbeelding: Franco Gori

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Voetbalclub EMS kraakt het plan waarmee de gemeente Roermond de overlast van hangjeugd op sportpark Kitskensberg aan wil pakken.

Volgens de voetbalclub creëert de gemeente met haar plannen een „criminele vrijplaats” en is de club geenszins van plan daaraan mee te werken. Dat schrijft vicevoorzitter Huup Marell in een brief aan college en gemeenteraad.

EMS klaagt, net als andere verenigingen, al jaren over overlast van hangjeugd bij de sportparken. De jeugd is daar in het verleden naartoe gedirigeerd om een einde te maken aan de overlast in wijken maar nu loopt het de spuigaten uit, werd onlangs bevestigd door een onderzoek. De gemeente heeft daarom een plan van aanpak gemaakt. Als oplossing voor de korte termijn wil ze speciale plekken voor de hangjeugd creëren bij de sportparken en de jongeren stimuleren hun eigen rotzooi op te ruimen. Op ‘Kitskensberg’ zou de jeugd een apart omheind stuk parkeerterrein met eigen ingang krijgen.

Dealen

Marell wijst erop dat bij EMS geen sprake is van ‘hangjeugd’, maar van volwassen mannen die vanuit auto’ s dealen „en wie weet wat nog meer”. „Dat zijn criminele activiteiten, die je niet zou moeten legaliseren. En áls je het al tolereert, doe het dan niet op een plek waar dagelijks jonge kinderen komen. Maak dan maar ergens een locatie op een industrieterrein.”

De vicevoorzitter is evenmin te spreken over de oplossing die de gemeente voor de langere termijn voorstaat: een nieuw onderzoek dat via gesprekken met betrokkenen aan het licht moet brengen waarom jongeren rondhangen en of er een gebrek is aan geschikte voorzieningen. „Dan gaat het wéér jaren duren”, vreest Marell. „De burgemeester moet haar verantwoordelijkheid nemen. Voor ons is de maat vol.”

Serieus

De politiek, die maandagavond het plan van aanpak besprak, vroeg zich af waarom het zo lang heeft geduurd voordat de problematiek serieus werd genomen, hoewel GroenLinks en DENK zich afvroegen of de overlast niet te zwaar wordt aangezet. Niettemin was iedereen het erover eens dat op plekken waar daadwerkelijk gedeald wordt, zoals bij EMS, louter technische oplossingen niet afdoende zijn. Op aandrang van een nipte meerderheid wordt het onderwerp wederom geagendeerd voor de volgende commissievergadering, zodat ook de wethouders die over sport, jeugdbeleid en inrichting van de openbare ruimte gaan, kunnen aanschuiven.