Premier Nieuw-Zeeland: Nooit meer naam van schutter Christchurch noemen

Print
Premier Nieuw-Zeeland: Nooit meer naam van schutter Christchurch noemen

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Afbeelding: AFP

De Nieuw-Zeelandse premier Jacina Ardern heeft dinsdag gezegd dat ze alles zal doen wat in haar vermogen ligt om de man die vrijdag vijftig mensen doodschoot in twee moskeeën in Christchurch geen platform te geven voor zijn racistische ideeën. ,,Ik kan één ding verzekeren: ik zal zijn naam nooit meer noemen’’, aldus de premier.

,,We moeten doen wat we kunnen om te voorkomen dat hij de bekendheid krijgt die hij zoekt’’, zei Ardern tegen verslaggevers. ,,Hij had overduidelijk een reeks motieven om deze verschrikkelijke terroristische aanslag te plegen. Zichzelf profileren was er daar een van en dat is iets dat we hem absoluut kunnen onthouden.’’

Lees ook: Dit zijn de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland

Ardern twijfelt of ze wil dat het proces tegen de aangehouden verdachte, de 28-jarige Brenton Tarrant, achter gesloten deuren moet plaatsvinden. ,,Dat is ook niet aan mij. Maar ik kan één ding verzekeren: ik zal zijn naam nooit meer noemen.’’

Arabische groet

Later sprak ze voor het eerst sinds de aanslagen van vrijdag het Nieuw-Zeelandse parlement toe. Ze hield een gepassioneerde speech, die ze opende met de Arabische groet ‘as-salaam Alaikum’ en waarin ze de Nieuw-Zeelandse bevolking opriep haar voorbeeld te volgen en de schutter niet de roem te geven die hij wenst.

,,Ik smeek jullie: spreek de namen uit van degenen die we kwijtgeraakt zijn, in plaats van de man die hun levens nam. Hij heeft bekendheid gezocht, maar wij in Nieuw-Zeeland zullen hem niets geven, niet eens zijn naam’’, aldus Ardern. Ze noemde de dag van de aanslagen ,,een dag die voor altijd in ons geheugen gebeiteld zal zitten’’.