Provinciale Statenverkiezingen

Voormalig PvdA-deputé haalt op de valreep snoeihard uit naar eigen partij

Print
Voormalig PvdA-deputé haalt op de valreep snoeihard uit naar eigen partij

Afbeelding: Diana Scheilen

Heerlen / Hoensbroek -

Vlak voor de provinciale verkiezingen doet PvdA-Statenlid en voormalig gedeputeerde Peter van Dijk een boekje open over zijn eigen partij. Al jaren proberen ‘krachten’ hem eruit te werken, schrijft hij in zijn afscheidsbrief.

De partij reageert dat Van Dijk nog altijd teleurgesteld is dat hij in 2015 geen deputé meer mocht worden.

In zijn ontslagbrief aan gouverneur Theo Bovens, die gedeeld is met alle leden van Provinciale Staten, schrijft Van Dijk dat sinds 2014, toen hij nog gedeputeerde was, ‘krachten actief geweest zijn die ervoor gezorgd hebben dat hij op een zijspoor is beland’. Een zeer frustrerende en diep ingrijpende ervaring, schrijft de Heerlenaar.

Toen hij na de verkiezingen in 2015 terugkwam als Statenlid heeft hij om die reden afstand genomen van alle verdere bijeenkomsten en gremia van de PvdA. Van Dijk beweert dat het landelijk partijbestuur hem vervolgens begin 2018 formeel verzocht heeft zijn zetel in te leveren. Dat heeft hij, met succes, middels een interne beroepsprocedure aangevochten.

Partijcultuur

‘Dit kan natuurlijk beschouwd worden als inherent aan het politieke bedrijf, maar maakt helaas ook al jaren op hardnekkige wijze deel uit van de cultuur binnen mijn partij’, schrijft Van Dijk die aan de gouverneur meldt dat hij vanwege deze gebeurtenissen niet aanwezig zal zijn bij zijn afscheid als Statenlid, volgende week woensdag.

PvdA-factievoorzitter Jasper Kuntzelaers zegt dat de verhouding tussen de partij en Van Dijk verstoord is geraakt toen niet híj, maar Eric Geurts voor de verkiezingen in 2015 werd aangewezen als kandidaat-gedeputeerde. „Hij is teleurgesteld dat zijn politieke carrière niet zo gelopen is als hij gewild had.”

Bemiddeling

Toen Van Dijk vervolgens terugkwam als Statenlid nam hij niet deel aan fractievergaderingen. Ook is hij, blijkt uit de statistieken, van alle Statenleden het minst aanwezig bij Statenvergaderingen. Voor de PvdA-fractie reden om hem, na verschillende bemiddelingspogingen, via het landelijk bestuur te vragen op te stappen. „Aanwezigheid en deelname aan het proces is toch het minste wat we mogen verwachten. Net als ieder ander moeten Statenleden gewoon het werk doen waar ze voor aangesteld zijn.”

Boze brief

De fractievoorzitter, die er rekening mee hield dat dit ging gebeuren, denkt niet dat het verhaal van Van Dijk veel indruk zal maken bij de kiezers. „Als je een dag voor de verkiezingen een boze brief laat uitgaan, is het ook niet meer dan een boze brief. Ik geloof dat iedereen die conclusie zal trekken.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje