Kerkrade, provincie en IBA werken definitief samen aan project Center Court

Print
Kerkrade, provincie en IBA werken definitief samen aan project Center Court

Impressie van het Center Courtgebouw op het Atriumterrein in Kerkrade. Afbeelding: Architectenbureau KettingHuls

Kerkrade / Eygelshoven -

De gemeente Kerkrade, provincie Limburg en IBA Parkstad slaan definitief de handen ineen voor het megaproject Center Court. Dinsdagochtend tekenden de drie partijen een samenwerkingsovereenkomst.

Onder regie van de gemeente gaan de partijen zich komende tijd inspannen om invulling te geven aan de inhoud van het project, de ‘niet-fysieke’ kant. In september of oktober dit jaar moet blijken of het ambitieuze plan ook daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden.

Twee delen

Het Center Court bestaat uit twee delen. De ‘fysieke’ kant betreft de ontwikkeling van onder andere een zwembad, sporthal, medisch centrum en studenten- en zorgwoningen. Dit regionale expertisecentrum, zoals wethouder Huub Wiermans het noemt, moet komen te liggen op het huidige ziekenhuisterrein en kost naar schatting 42,5 miljoen euro. Dat bedrag zal door meerdere partijen gedragen moeten worden. Tot nu toe investeerde Kerkrade al zo’n 2,4 miljoen euro in het voortraject. Sommige politieke partijen vragen zich daardoor af of er nog wel een weg terug is.

Het tweede deel is de Center Court-gedachte, de ontwikkeling van een gezamenlijke aanpak door gemeente, maatschappelijke partners, zorgpartijen en onderwijs die moet gaan zorgen voor een structurele verbetering van de gezondheid en vitaliteit van de mensen in de regio Parkstad of zelfs Zuid-Limburg. Gemeente, provincie en IBA willen komende tijd dat niet-fysieke deel gaan concretiseren. De ambitie is om de regio uit de kelder van alle gezondheidslijstjes te halen.

Kerkrade, provincie en IBA werken definitief samen aan project Center Court
Wethouder Huub Wiermans, gedeputeerde Ger Koopmans en Kerensa Kuijpers van IBA Parkstad. Foto: Gemeente Kerkrade

Gedeputeerde Ger Koopmans noemt Center Court een allesomvattend en uniek plan op een unieke locatie. Volgens hem zijn er nog twee vraagtekens. „De eerste vraag is of het echt lukt om de inhoud zo te organiseren en preventief en curatief zo bij elkaar te brengen dat het écht werkt. Het tweede punt zijn de centen. Maar als de inhoud geregeld wordt, dan wordt het revolutionair, en dan gaan we de centen regelen.” Ook IBA Parkstad, dat Center Court heeft gebombardeerd tot sleutelproject, zal zowel financieel als qua expertise een bijdrage leveren.

Timing

Hoewel de samenwerkingsovereenkomst en de provinciale steun aan het project maanden geleden al werden aangekondigd, werden dinsdag pas de handtekeningen gezet. Exact één dag voor de provinciale verkiezingen. Volgens de aanwezige gedeputeerden Ger Koopmans en Eric Geurts is dit niet strategisch gepland, maar een gevolg van een volle agenda.

Een onderzoek en ontwikkeltraject naar de niet-fysieke component is inmiddels in volle gang. Als regisseur is gekozen voor een externe deskundige: de voormalig voorzitter van de raad van bestuur van Atrium Medisch Centrum Eke Zijlstra.

Besluit

Het onderzoek is naar verwachting nog voor de zomer klaar. In september of oktober zal het college van B en W met een voorstel naar de Kerkraadse gemeenteraad gaan. Dan zal ook blijken wat het project in totaal gaat kosten en hoeveel de verschillende partijen willen bijdragen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen