Verkeersovertreding in Venlo leidt naar plofkraakplannen

Print
Verkeersovertreding in Venlo leidt naar plofkraakplannen

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

‘Hoe kan je een geldautomaat laten ontploffen door middel van gas?’ Die zoekvraag op de telefoon van verdachte L.K. (34) uit het Duitse Viersen alsmede het voorhanden hebben van materiaal om een plofkraak te plegen, maakten dat het Openbaar Ministerie dinsdag vijftien maanden celstraf eiste, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen de uit Polen afkomstige verdachte.

De 34-jarige man werd op 2 september vorig jaar in Venlo - de stad waar hij werkte - staande gehouden nadat hij door rood was gereden. In de auto vonden agenten vervolgens een ploertendoder, pepperspray, veerdrukpistool, handschoenen, tape, pantykousen en een gasfles met elektriciteitsdraden eromheen. Op de telefoon bleek de bestuurder te hebben gezocht op de vraag hoe een geldautomaat tot ontploffing kan worden gebracht.

Hersenspinsels

De verdachte, die niet eerder met justitie in aanraking kwam, gaf tegenover de rechtbank in Roermond toe te hebben gespeeld met de gedachte een pinautomaat op te blazen. Hij zat naar eigen zeggen in een lastige periode in zijn leven. Echter, zo luidde zijn verweer, waren het slechts hersenspinsels. Hij zei, met hulp van een tolk: „Er was veel nieuws over plofkraken. Omdat ik problemen had, ging ik erover lezen. De spullen lagen al een paar weken in de auto. Ik heb er nooit mee bij een pinautomaat gestaan.”

Aanslag Utrecht

De officier van justitie twijfelde ernstig aan het verhaal dat hij de plannen nooit tot uitvoering had willen brengen. Op zijn telefoon stonden immers zoekvragen en de spullen waren voorhanden. „Er is een plofkraak verijdeld. En wij weten uit ervaring hoe enorm de impact hiervan kan zijn op de omgeving en maatschappij.”

De officier verwees kort naar de aanslag in Utrecht afgelopen maandag waarbij drie mensen omkwamen bij een schietpartij in een tram. „Ik wil in proportie blijven, maar het illustreert hoe deze samenleving opschrikt van geweldshandelingen. Vandaar dat het Openbaar Ministerie wil dat verdachte, na zijn voorarrest, terug de cel ingaat.”

Taakstraf

Joost de Bruin, advocaat van L.K., vroeg de rechtbank het deel van de celstraf dat de man nog niet had uitgezeten om te zetten in een taakstraf tussen de 120 en 240 uur. „Ook staat hij open voor een voorwaardelijke celstraf. Als u die oplossing kiest, kan cliënt het pad dat hij heeft ingeslagen voortzetten en zijn schulden aflossen.”

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje