Nieuw veiligheidssysteem in grotten kost Valkenburg anderhalf miljoen euro

Print
Nieuw veiligheidssysteem in grotten kost Valkenburg anderhalf miljoen euro

Een blokbreker aan het werk in de mergelgrotten van Valkenburg. Afbeelding: Diana Scheilen

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Valkenburg heeft anderhalf miljoen euro nodig voor een nieuw meetsysteem in de mergelgrotten. Het systeem controleert permanent de veiligheid in de onderaardse gangen.

De kosten van dat meetsysteem zijn voor de gemeente Valkenburg aan de Geul opnieuw een forse tegenvaller. Door tegenvallers moet de gemeente volgend jaar hoe dan ook nog één miljoen bezuinigen, zegt wethouder Claudia Bisschops van financiën, bovenop de besparingen die al eerder in gang zijn gezet.

De gemeente hield er al langer rekening mee dat het bestaande veiligheidssysteem in de grotten op termijn vervangen moet worden. Jaren geleden is daar al een bedrag van 450.000 euro voor gereserveerd. Dat is echter bij lange na niet toereikend, blijkt nu: volgens wethouder Carlo Vankan is zeker het drievoudige nodig.

Spekkoper

Met die kostprijs van anderhalf miljoen is Valkenburg nog spekkoper, benadrukt Vankan. Bij de eerste aanbesteding van het werk heeft geen enkel bedrijf een bod uitgebracht. De tweede keer hebben zich drie leveranciers gemeld voor die opdracht. De duurste vroeg liefst 3,3 miljoen, aldus de wethouder.

Valkenburg heeft geen keuze, benadrukt Vankan: als de gemeente het systeem niet aanschaft, is er een reële kans dat de provincie de grotten sluit. Daardoor komen meteen ook evenementen als de kerstmarkten in de Gemeentegrot en de jaarlijkse rondleidingen door de Geulhemmergroeve op de tocht te staan.

Blokje

Het is bekend dat de gegraven gangen in de mergel werken. Vroeger hielden blokbrekers dat zelf in de gaten door een klein blokje mergel tussen zijwand en plafond te zetten; als de druk van de bovenlaag te groot werd, knapte dat blokje en wisten zij dat de pijlers die het plafond ondersteunen versterkt moesten worden met betonblokken.

Door de groei van het aantal bezoekers aan die mergelgrotten zijn de veiligheidseisen echter steeds verder aangescherpt. In de Gemeentegrot werd toen een nieuw controlesysteem geïnstalleerd met snaren die tussen vloer en plafond zijn gespannen. Als de spanning op die snaar verandert, is duidelijk dat de druk toeneemt.

Digitaal

De provincie eist nu opnieuw een verbetering van dat systeem, allereerst in twee druk bezochte grotten: de Gemeentegrot en de Sibbergroeve. Daarbij kunnen de uitkomsten van de metingen digitaal afgelezen worden, ook op afstand. In de Gemeentegrot trok alleen al de kerstmarkt dit jaar 155.000 bezoekers. De Sibbergroeve wordt gebruikt voor onderaardse mountainbiketochten.

Volgens Bisschops zit er in het potje voor het onderhoud van de mergelgrotten vooralsnog voldoende geld om dat systeem te bekostigen. Maar als de provincie straks vergelijkbare eisen stelt aan de andere grotten die bij de gemeente in eigendom zijn, zoals de Fluweelengrot, wordt de spoeling dun.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje