Schooljeugd leert koken in Echt-Susteren

Print
Schooljeugd leert koken in Echt-Susteren

Ter illustratie. Afbeelding: Stockfoto

Susteren / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

In de Harmoniezaal in Susteren komt een kookstudio waar de Midden-Limburgse schooljeugd vanaf zes jaar leert over koken en gezonde voeding.

De kookschool in Susteren is het regionaal smaakcentrum voor Midden-Limburg. Met ondersteuning van de provincie worden op den duur ook in Noord- en Zuid-Limburg smaakcentra opgezet. „In Noord-Limburg zou dit binnen het project ‘Gezondste Regio’ moeten landen, in de gemeente Horst aan de Maas of omgeving. In Zuid-Limburg is nog geen gemeente gevonden die een smaakcentrum wil starten”, aldus een woordvoerder van de provincie.

In de kookstudio komen kinderen vanaf zes jaar in aanraking met gezond voedsel, proeven ze de authentieke smaken van verse groenten en leren ze hoe ze gevarieerd voedsel kunnen bereiden. Vanzelfsprekend worden de gerechten daarna ook gegeten.

Wethouder Geert Frische van Echt-Susteren meldt dat zeven van de elf scholen binnen de gemeente al interesse hebben getoond in een bezoek aan de kookschool. Op dit moment loopt een pilot in Susteren. In de Harmoniezaal wordt op korte termijn een keuken en instructielokaal gerealiseerd op kosten van de provincie. „De variabele kosten worden door de gemeenten en de scholen gedragen”, zegt Frische. „Denk dan met name aan vervoer, de lessen door een professionele kok en de aankoop van natuurlijke en biologische producten.”

Daarvoor wordt bij voorkeur de samenwerking gezocht met lokale partners, zoals bijvoorbeeld stichting Haverland, die een voedselbos beheert. „Er is steeds meer aandacht voor gezonde voeding omdat kinderen steeds meer af komen te staan van de authentieke smaak van producten. In plaats van alleen klassikale lessen, kunnen kinderen nu ook fysiek met gezond voedsel aan de slag.”