ProRail ziet kans voor zonneparken langs Limburgs spoor

Print
ProRail ziet kans voor zonneparken langs Limburgs spoor

Afbeelding: ANP

Roermond -

Spoorbeheerder ProRail heeft twee mogelijke locaties voor zonneparken op het oog langs spoorwegen in Limburg. Het bedrijf wil in de loop van dit jaar in gesprek met de gemeenten waar die terreinen liggen.

Tot het moment dat die gesprekken hebben plaatsgevonden, wil ProRail nog niet zeggen waar in Limburg de terreinen liggen die geschikt lijken om vol te zetten met zonnepanelen. De betreffende gemeenten moeten nog benaderd worden. „Als zij niet mee willen werken, gaat het niet door,” meldt woordvoerder René Vegter.

Rangeerterreinen

Volgens de woordvoerder zijn vooral grotere terreinen langs het spoor geschikt. Daarbij zou je kunnen denken aan voormalige rangeerterreinen. „En dan natuurlijk niet op plekken waar we op korte termijn grote andere plannen verwachten.” Het is volgens Vegter niet de bedoeling om lange stroken met zonnepanelen langs het spoor te leggen.

De twee kansrijke locaties in Limburg zijn naar boven gekomen in een onderzoek dat adviesbureau Sweco in opdracht van ProRail landelijk uitvoerde. Het bureau vond in heel Nederland enkele tientallen geschikte locaties op de in totaal 3200 hectare die ProRail langs het spoor in bezit heeft. In het onderzoek waarin ook NS-terreinen zijn meegenomen, werd ook rekening gehouden met natuur, veiligheid en bereikbaarheid van de percelen. ProRail denkt dat er van de geselecteerde percelen landelijk zo’n twintig kansrijk zijn, waarvan dus twee in Limburg.

Het is overigens niet de bedoeling dat ProRail de zonnepanelen zelf gaat exploiteren. Als gemeenten het plan zien zitten, kunnen commerciële partijen inschrijven op het project.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje