Onderzoek

‘Werkgever bereid extra te betalen voor huisje arbeidsmigrant’

Print
‘Werkgever bereid extra te betalen voor huisje arbeidsmigrant’

Chalet voor arbeidsmigrant. Afbeelding: Lé Giesen

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Ondernemers willen best hun portemonnee te trekken voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

Uit een onderzoek in opdracht van de internationale arbeidsmiddelaar OTTO in Venray blijkt dat bijna de helft van zijn klanten bereid is een extra vergoeding te betalen voor de huisvesting van deze groep tijdelijke werkers. Voorwaarde is dat de werkgevers er zeker van willen zijn dat de arbeidskrachten aan de verwachtingen voldoen.

In een eerdere studie (2017) toonde slechts een derde van de ondernemers de bereidheid hiervoor in de buidel te tasten. Het deel van de werkgevers dat verklaarde niet te willen dokken voor de behuizing van zijn flexwerkers duikelde van ruim de helft in 2017 naar 21 procent vorig jaar.

De Venrayse uitzender maakte vorige week in De Limburger duidelijk dat het vorig jaar miljoenen euro’s heeft verloren aan de peperdure huisvesting voor zijn arbeidsmigranten. Het is een van de redenen waarom OTTO-directeur Frank van Gool het bedrijf Kafra Housing heeft opgericht.

Kafra wil fatsoenlijke woonruimte realiseren voor arbeidsmigranten. „We willen niet meer als Otto speelbal zijn, overgeleverd zijn aan partijen die misbruik maken van de krapte op de huisvestingsmarkt voor arbeidsmigranten”, aldus Van Gool.