‘Schilderijen’ kasteelheer Wittenhorst 345 jaar na zijn dood terug in Horst

Print
‘Schilderijen’ kasteelheer Wittenhorst 345 jaar na zijn dood terug in Horst

Collectie van Wittenhorst bestond ooit uit 210 schilderijen. Afbeelding: Jean-Pierre Jans

Horst / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Hij hield van kunst, Willem Vincent van Wittenhorst, die tot zijn dood in 1674 in kasteel Huys Ter Horst heeft gewoond. Zijn collectie van 210 schilderijen is verspreid over musea en privécollecties. Zijn kasteel is een ruïne. Hier hangen straks tien schilderijen. Vijfhonderd schoolkinderen gaan ernaar kijken.

Nee, het zijn niet de echte schilderijen van Willem Vincent die vanaf 24 maart in de Horster kasteelruïne te zien zijn. „Voor de originele schilderijen is het te vochtig in Ter Horst. Bovendien wordt de ruïne veel gebruikt en dan is het niet verstandig om er echte schilderijen op te hangen”, zegt Yvonne Hermans. De Horster kunsthistorica heeft 36 jaar geleden onderzoek gedaan naar de schilderijen die Willem Vincent van Wittenhorst eeuwen geleden heeft verzameld.

Inventaris

„Hij was een kunstliefhebber die vriendschap sloot met meesters als Cornelis van Poelenburgh en Herman Saftleven van wie hij schilderijen kocht”, zegt Hermans. „Ook heeft hij een nauwkeurige inventaris bijgehouden van zijn schilderijen. Mede hierdoor heb ik er voor mijn afstuderen een honderdtal kunnen terugvinden in musea en privécollecties. Dat viel in een tijd zonder Google en internet niet mee.”

Tien schilderijen zijn gefotografeerd en op linnen afgedrukt. „Landschapjes, portretten van familieleden, stillevens en een alledaags tafereel”, zegt Hermans. „Een doorsnede van de 210 schilderijen die ooit een collectie vormden. Willem Vincent heeft alle werken beschreven.” Deze informatie is straks ook middels een app beschikbaar voor de schoolkinderen uit de omgeving van Horst die naar de schilderijen komen kijken.

Leerlingen

„In totaal gaat het om vijfhonderd leerlingen uit de hoogste groepen van de basisschool en de laagste groepen van het voortgezet onderwijs”, zegt de kunsthistorica, die verder vertelt dat de kasteelheer bij leven en welzijn nooit één van zijn schilderijen heeft verkocht. „Maar in 1722 heeft een kasteelvrouwe al enkele landschapjes laten veilen. Ze had geld nodig.”