Kruispunt al decennium ontmoetingsplaats in Sittardse wijk Vrangendael

Print
Kruispunt al decennium ontmoetingsplaats in Sittardse wijk Vrangendael

Bezoekers rond de tafel in de huiskamer. Afbeelding: Ermindo Armino

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Het Kruispunt is al tien jaar de huiskamer van de Sittardse wijk Vrangendael. Een vaste groep komt er wekelijks bijeen.

Een tiental mensen zit rond de houten tafels in het parochiehuis, een gewone woning tegenover de kerk. Buiten heet een groot bord de bezoeker welkom, binnen wordt gelachen en gepraat. De gesprekken gaan over uiteenlopende onderwerpen: het weer, verkeer, de Sint Joepmarkt, persoonlijke beslommeringen en wie de meeste koffie geschonken krijgt.

Activiteiten

Op een gewone dinsdag komen er meestal rond de twintig bezoekers naar deze huiskamer van de wijk Vrangendael, vandaag zijn het er vanwege Sint Joep wat minder. Dinsdag is Het Kruispunt een praathuis, op woensdag zijn er ook vaker creatieve activiteiten. Daarnaast is er sinds een jaar maandelijks een lezing. Een aantal bezoekers neemt ook deel aan de maandelijkse maaltijd in De Herberg, de eettafel van de kerk die los staat van de huiskamer.

Leegloop

Het Kruispunt ontstond tien jaar geleden als tegenwicht tegen de leegloop in de buurt. „Cafés en winkels gaan dicht, er zijn weinig plekken waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten”, zegt Carina Sterk (62), de jongste van de achttien vrijwilligers. „Er zijn nog wel cafés. Maar voor het bezoeken daarvan moet je toch over een drempel, ook omdat je daar 2,50 euro betaalt voor een kopje koffie. Hier tref je een vertrouwde groep mensen. De meeste bezoekers komen uit de wijk, maar ook een vaste gast uit Geleen is welkom. Net als cliënten van Daelzicht.”

Sterk nam nog niet zo lang geleden de coördinatie van Het Kruispunt over van Mia Cleef, die deze taak graag voor haar tachtigste verjaardag wilde overdragen. De oud-pastoraal werkster is vrijwel vanaf het begin betrokken bij het initiatief, omdat ze na haar pensionering zocht naar een plek waar ze haar ‘ei een beetje kwijt kon’.

Initiatief

Het idee ontstond tijdens een vergadering van de diaconiegroep van de kerk, die wat meer voor de wijk wilde doen. Oud-wethouder, daarvoor secretaris van het wijkplatform, Astrid Verblakt stond mede aan de basis van de huiskamer. Die wordt gesteund door sleutelfiguren en groepen uit de buurt, weet Sterk.

„Mensen komen om allerlei redenen hierheen. Soms ook vanwege eenzaamheid, al willen ze daar liever niet op worden aangesproken. Er ontstaan wel contacten tussen bezoekers. Die zien elkaar ook buiten de Het Kruispunt om. Het belangrijkste is ont-moeten: niks moet.”

Woensdag 20 maart komt wethouder Kim Schmitz in verband met het tienjarig bestaan op bezoek bij Het Kruispunt. Zaterdag 30 maart is er om 14.00 uur een viering in de kerk en daarna een feestelijke bijeenkomst in Het Kruispunt.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje