Risse Groep pionier bij zonnepanelenproject Weert

Print
Risse Groep pionier bij zonnepanelenproject Weert

Op het dak van de Risse Groep in Weert worden 1200 zonnepanelen geplaatst. Op de achtergrond v.l.n.r. John Huizing (Parkmanagement), Wim Meuwissen (Risse Groep) en Leendert Florusse (Rooftop Energy). Afbeelding: Jeroen Kuit

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Als bedrijf zo’n 20 procent op je elektriciteitsrekening besparen zonder ook maar één cent uit te geven. Bedrijven in Weert, sociaal werkbedrijf de Risse Groep voorop, laten dat aanbod niet schieten.

Het is duurzaam, energiebewust, levert een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen en is ook nog eens gratis. Je hoeft alleen het dak van je bedrijf ter beschikking te stellen. Een illusie? Nee, niet in Weert.

Parkmanagement en de gemeente hielden twee jaar geleden een bijeenkomst voor plaatselijke bedrijven. Er was in Rooftop Energy een partner gevonden die zonnepanelen op daken van de Weerter bedrijven wilde plaatsen, zonder dat die daarvoor de portemonnee hoefden te trekken. Het Rotterdamse bedrijf doet het dak- en technisch onderzoek, zoekt een lokaal bedrijf voor de installatie van de zonnepanelen en regelt de financiën.

Dat levert Rooftop Energie een rendement op van zo’ n 5 procent per jaar. Het betreffende bedrijf krijgt als tegenprestatie een lagere prijs voor zijn stroom en bespaart zo geld.

Rendement

„Een rendement van 5 procent over een termijn van vijftien jaar is voor veel bedrijven niet interessant om flink te investeren”, zegt Leendert Florusse, directeur van Rooftop Energy. „Voor ons wel. We lenen het geld van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Die heeft zich ten doel gesteld het klimaatakkoord te financieren. Maar voor de BNG zijn alleen investeringen vanaf vijftig miljoen euro interessant. Dat halen de meeste projecten bij lange na niet. Wij brengen een heleboel kleinere projecten bij elkaar, zodat we aan dat bedrag komen.”

In Weert gaat het tot nu toe over een vijftal bedrijven die meedoen aan het zonnepanelenproject. In totaal gaat het daarbij om zo’n zes- tot zevenduizend zonnepanelen. Ze worden geplaatst door het bedrijf Xperal aan de Risseweg op bedrijventerrein Leuken-Noord.

1200 zonnepanelen

Bij Risse Groep begint het dak deze dagen te glanzen. „Op ons dak komen 1200 zonnepanelen”, zegt Wim Meuwissen, manager Financiën bij Risse Groep. „Daarmee kunnen we onze eigen energiebehoefte, zo’n 300.000 KWh per jaar, opwekken. Uiteindelijk besparen we zo 20 procent op onze stroomkosten. Dat scheelt ons circa achtduizend euro per jaar.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →