‘Geen vertrouwen meer in vooruitgang onder Molenaar’

Print

Harm van Veldhoven over vertrek Molenaar en aanstelling Van der Luer. Video: De Limburger

Kerkrade / Eygelshoven -

Het hing al een tijd in de lucht, maar kwam dinsdagmorgen voor velen toch nog onverwacht: Roda-trainer Robert Molenaar is door de club op non-actief gesteld. Beloftencoach Eric van der Luer wordt zijn vervanger. „Een noodoplossing”, stelt directeur Harm van Veldhoven.

Te weinig progressie in het spel van Roda, dat is volgens Van Veldhoven de voornaamste reden om Molenaar weg te sturen. „We hadden niet het vertrouwen dat het richting de volgende wedstrijd beter zou gaan. Dan moet je niet langer wachten, want dan verlies je alleen maar tijd. Dan moet je actie ondernemen.” Ook het feit dat het niet boterde tussen Molenaar en een deel van de spelersgroep speelde een rol in het besluit. „Dat neem je allemaal mee.”

Ontgoocheld

Van Veldhoven dacht afgelopen weekend na over de positie van de trainer, maandag volgde een overleg met het bestuur van de club. Dinsdagochtend vroeg kreeg Molenaar, wiens contract afloopt, zelf te horen dat hij op non-actief werd gezet. „Hij was ontgoocheld, want hij had zelf wel nog het idee dat hij het recht kon zetten. We hebben hem daarna wel het podium gegeven om zelf van iedereen afscheid te nemen.” Volgens Van Veldhoven is respect voor Molenaar op zijn plek. „Het doet pijn om hem te moeten ontslaan, maar soms moet je zo’n harde beslissing nemen.”

Jimmy Leenders, clubwatcher Roda JC, over het aanstellen van Van der Luer en het vertrek van Molenaar. Video: De Limburger

Met Molenaar moet Van Veldhoven een trainer slachtofferen die hij zelf aanstelde en vervolgens nog een contractverlenging gaf. „We hebben weinig kunnen doen en waren altijd gedwongen pas laat handelen op de transfermarkt. Dat maakte het geheel kwetsbaar. Robert kreeg veel kritiek, maar dat vond ik niet altijd terecht.”

Gevoelig

Eric van der Luer is aangesteld als de nieuwe hoofdcoach, in ieder geval tot het einde van het seizoen. Afgelopen donderdag liet Molenaar zich nog in stevige bewoordingen uit over de trainer die hem nu opvolgt. „Dat juist Eric hem nu vervangt was natuurlijk wel iets dat gevoelig bij hem lag”, weet ook Van Veldhoven. Toch benadrukt de technisch directeur dat het relletje geen aanleiding was om met Molenaar te breken. Een mening die ook Van der Luer is toegedaan. „Dat heeft 0,0 een rol gespeeld. We moeten het niet groter maken dan het is. Ik heb hier niet op zitten wachten. Ik vind het bitter dat dit ten koste gaat van een collega waar ik een paar jaar mee te maken heb gehad.”

‘Geen vertrouwen meer in vooruitgang onder Molenaar’
Van der Luer staat de pers te woord. Foto: Bas Quaedvlieg

Toen Van der Luer werd benaderd, hoefde hij niet lang na te denken. „Ik ga een uitdaging nooit uit de weg.” Wat er beter moet bij Roda, weet hij nog niet. „Daar ga ik nu achter komen. Ik moet gaan ontdekken wat deze groep aankan en dan proberen er het maximale uit te halen.”