Granaatdreiging afgenomen, cameratoezicht beëindigd

Print
Granaatdreiging afgenomen, cameratoezicht beëindigd

De camera in de Velgraafweg in Holtum. Afbeelding: Archief De Limburger/Ermindo Armino

Echt / Nieuwstadt / Holtum -

De camera’s die in Nieuwstadt, Echt en Holtum werden geplaatst na de vondst van granaten, worden vrijdag weggehaald. De dreiging is volgens politie en Openbaar Ministerie dusdanig afgenomen dat permanent toezicht niet meer nodig is.

Het beëindigen van de maatregel is de uitkomst van een gesprek afgelopen maandag tussen de gemeenten Echt-Susteren en Sittard-Geleen, het openbaar ministerie en de politie.

Patrouilleren

Hoewel het onderzoek naar de explosieven nog loopt, is de dreiging voor de openbare orde afgenomen. „Sinds de tweede vondst van granaten in januari, hebben zich geen incidenten meer voorgedaan”, zegt burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren. „In overleg met mijn collega in Sittard-Geleen is besloten de maatregelen te beëindigen. Wel zal de politie vaker patrouilleren in de buurten en wordt bij een melding direct gereageerd.”

Lees ook: Stille dorpsweg is plots de ‘granaatstraat’ van Holtum

De camera’s werden geplaatst na de vondst van granaten in of bij de voortuinen van enkele kopstukken van motorclub Bandidos. Het eerste explosief werd in december in de Nieuwstadtse straat Aan de Linde aangetroffen, een maand later werden ook granaten gevonden aan de Velgraafweg in Holtum en de Cypressestraat in Echt.

Noodverordening

Door de burgemeesters in beide gemeenten werd een noodverordening afgekondigd, waardoor onder andere preventief fouilleren mogelijk werd en het verboden werd om zichtbare uitingen van motorclubs te dragen. In beide gevallen werd de noodverordening na een maand weer ingetrokken.

Lees ook: Explosief in Echtse straat: ‘Vroeger was het nog erger’

De kosten van de operatie worden gedragen door de gemeenten. Het totaalpakket aan maatregelen kostte volgens een woordvoerder van de gemeente Echt-Susteren ruim 30.000 euro.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen