Roglic wint Tirreno met één seconde, Dumoulin net naast podium

Print
Roglic wint Tirreno met één seconde, Dumoulin net naast podium

Tom Dumoulin wist in de tijdrit de sprong naar het podium niet meer te maken. Afbeelding: Cor Vos

Primoz Roglic heeft na een zinderende ontknoping de 54ste editie van Tirreno-Adriatico gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma reed in de afsluitende tijdrit de Brit Adam Yates uit de leiderstrui, met het minimale verschil van één seconde.

Tom Dumoulin wist de sprong naar het podium niet meer te maken. De Limburger beëindigde de Italiaanse World Tour-koers als vierde. De 10 kilometer lange tijdrit in San Benedetto del Tronto werd gewonnen door de Belg Victor Campenaerts.

Met een achterstand van bijna anderhalve minuut op nummer drie Jakob Fuglsang wist Dumoulin al dat het bijna ondoenlijk was om het podium nog te halen. Ook een ritzege zat er voor de wereldkampioen tijdrijden van 2017 niet in. Hij eindigde als zevende, achter onder anderen Jos van Emden (derde) en Sebastian Langeveld (vierde).

Roglic wint Tirreno met één seconde, Dumoulin net naast podium
Primoz Roglic kan zijn geluk niet op, terwijl Adam Yates zijn best doet toch nog een glimlach op zijn gezicht te toveren. Jakob Fuglsang eindigt als derde. Foto: Cor Vos

Voor Yates liep de tijdrit uit op een klein drama. De 26-jarige Engelsman leek zijn voorsprong van 25 seconden in het klassement op Roglic met succes te verdedigen, maar in het laatste deel verloor hij met de tegenwind veel tijd. Aan de streep bleek hij uiteindelijk één seconde teveel verspeeld te hebben op de in Nederlandse dienst rijdende Sloveen.

,,Het was ongelooflijk close vandaag. Ik heb 110 procent gegeven en bleef maar trappen tot de finish. Ik ben blij dat het de zege heeft opgeleverd”, sprak Roglic na afloop.

Sam Oomen beste jongere

Achter Roglic en Yates werd Jakob Fuglsang op een halve minuut derde in het algemeen klassement, Dumoulin eindigde met 1.25 achterstand als vierde. Sam Oomen eindigde ook bij de beste tien. Hij werd negende. De Nederlander behield de leiding in het jongerenklassement.

De 29-jarige Roglic volgt op de erelijst de Pool Michal Kwiatkowski op. Thomas Dekker was in 2006 de laatste Nederlandse winnaar.