Hoger beroep in ‘Syrische moorden’ Maastricht

Print
Hoger beroep in ‘Syrische moorden’ Maastricht

Osama I. (tweede van rechts) tijdens een zitting bij de rechtbank Afbeelding: Rob Klein Goldewijk

Maastricht / Itteren -

De Syriër Osama I. uit Maastricht (38) gaat in hoger beroep tegen de veroordeling tot 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de doodslag op een Egyptenaar en de moord op een Syrische vrouw in Maastricht. Dat laat zijn advocaat Jules Heemskerk na een gesprek met I. over het vonnis weten.

De rechtbank vond de feiten zo ernstig en de daden zo schokkend en gruwelijk - twee dodelijke steekpartijen op 14 december 2017 en drie mishandelingen - dat ze een beduidend zwaardere straf gerechtvaardigd achtte dan de eis van 18 jaar cel en tbs van het Openbaar Ministerie.

24 Jaar en tbs is een „enorme straf, er valt eigenlijk alleen maar winst te halen, zegt advocaat Heemskerk. De grootste kanttekeningen plaats hij bij de beoordeling bij de toerekeningsvatbaarheid die de rechtbank I. toedicht en daarmee het ten dele niet volgen van de rapportage van het Pieter Baan Centrum (PBC). Deskundigen die I. onderzochten achtten hem psychotisch en volledig ontoerekeningsvatbaar en adviseerden tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank was I. zich er wel bewust van dat het gebruik van cannabis en pillen die hij zelf ‘illusiepillen’ noemde, effect hadden op zijn toch al slechte psychische toestand als gevolg van spanningen na het verlies van familieleden in de burgeroorlog in Syrië en gevoelens van onveiligheid. Hij heeft zijn psychotische toestand in december 2017 daardoor mede aan zichzelf te wijten.

Illusietabletten

Heemskerk: „De rechtbank kent een groot belang toe aan de zogenoemde illusietabletten en zegt min of meer dat het gebeuren daardoor zijn eigen schuld is. Cliënt geeft aan dat die pillen geen invloed hebben gehad. Hij vindt het cru dat hij meermaals hulp heeft gezocht bij de huisarts en GGZ - en daar maar niet aan de beurt kwam - en nu wel de schuld krijgt dat het aan hem te wijten is dat het misging.”

Lees ook: Steekpartij Maastricht: van Osama ‘moesten ze allemaal dood

Volgens Heemskerk had zijn cliënt twee dagen voor de moorden, toen hij vastzat voor een mishandeling, nooit zomaar vrijgelaten mogen worden. De politie maakte zich zorgen, de crisisdienst kwam niet en de forensisch arts die werd ingeschakeld sprak I. zonder tolk en beschreef enkel dat hij een boze indruk maakte. dat het besluit niet zonder gevaren was blijkt uit de informatie in de politiesystemen waarin staat dat hij huiswaarts is gestuurd ‘met het risico dat als de medicatie was uitwerkt, hij weer psychotisch zou worden’.

Steekpartij

Twee dagen later, op 14 december 2017, ging het gruwelijk mis. I. mishandelde uit het niets een man in de Turkse moskee. Hij doodde zijn vriend Abbas (46) in de Botsaartstraat en sneed hem de keel door. Tien minuten later vermoordde hij de Syrische Nabila (56) in de Joseph Postmesstraat, stak Nabila’s dochter Enas neer en buurman Jack. Enas overleefde de steekpartij dankzij ingrijpen van de buurman, beiden raakten gewond.

Verraders

De rechtbank verwierp I.’s beroep op noodweer het doodsteken van Abbas. Daarvoor was geen bewijs en het geweld veel te buitensporig. De rechtbank achtte moord niet bewezen, wel doodslag. Wel heeft I. met voorbedachten rade Nabila vermoord, oordeelde de rechtbank. Uit zijn uitlatingen is gebleken dat hij haar hele familie verantwoordelijk hield voor het leed dat hem en zijn familie in Syrië was aangedaan. Hij noemde hen in politieverhoren ‘ratten’ en ‘verraders’ en zijn slachtoffer mocht ‘naar de hel’ gaan.

Waarom Osama toesloeg en buitensporig veel geweld gebruikte ‘is echter nooit duidelijk geworden’. I. zegt bij Abbas hysterisch te zijn geworden en zegt zich niets meer te kunnen herinneren van wat er daarna is gebeurd. Zijn geheugenverlies wordt niet geloofd door het Openbaar Ministerie maar staat met de conclusie van de deskundigen van het PBC een levenslange gevangenisstraf in de weg, zei officier van justitie Leonard Geuns. Het Openbaar Ministerie kon dinsdag niet zeggen of het ook in hoger beroep gaat.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje