Rutte: ‘Woorden Wilders en Baudet niet aanvaardbaar’

Rutte: ‘Woorden Wilders en Baudet niet aanvaardbaar’

Afbeelding: ANP

De harde uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet over de bloedige aanslag in Utrecht zijn volgens premier en VVD-leider Mark Rutte ,,niet aanvaardbaar”.

De harde uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet over de bloedige aanslag in Utrecht zijn volgens premier en VVD-leider Mark Rutte ,,niet aanvaardbaar”. Rutte zei dat dinsdagavond in het NOS-slotdebat van de politieke leiders aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen.

Wilders haalde aan het begin van dit debat opnieuw uit naar de traditionele regeringspartijen. Die zouden door hun immigratiebeleid verantwoordelijk zijn voor het drama in Utrecht. Baudet viel hem daarin bij.

Lees ook: Forum voor Democratie: duiken als campagnestrategie

Rutte onderstreepte - net als enkele andere partijleiders - zijn respect voor het ,,professionele optreden” van de hulpverleners in Utrecht. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde het ,,goed dat we hier staan” na de gebeurtenissen van maandag. Volgens SP-leider Lilian Marijnissen laat dat zien dat ,,democratie niet buigt voor terreur”.

Lelijke woorden

Later in het debat ging D66-fractievoorzitter Rob Jetten nog eens in op de ,,hele lelijke woorden” die Wilders gesproken had. Dat gebeurde in een onderling debatje over de islam. Wilders betoogde hierin dat 63 procent van de Nederlanders vindt dat de islam niet bij dit land hoort. Dat zou zelfs gelden voor veel D66’ers. De PVV-leider ontkende dat hij iets tegen moslims heeft, zolang ze zich maar ,,aan de regels houden”.

Jetten verweet Wilders dat hij de schuld van alles wat misgaat in Nederland bij de islam probeert te leggen. ,,U komt alleen op voor homorechten als u daarmee moslims kunt bashen.”

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu