Campagnestop, behalve voor het FvD

Print
Campagnestop, behalve voor het FvD

Hiddema en Baudet Afbeelding: ANP

Alle politieke partijen schortten maandag hun campagne-activiteiten op vanwege het drama in Utrecht, op één na: Forum voor Democratie. De partij oogstte kritiek, maar ook lof.

„Dan raak je net in een flow, nu zal je verdorie door een gebeurtenis waar we niks mee te maken hebben (...) alles door je vingers zien wegglippen. En dan word ik boos.” Was getekend: Theo Hiddema, oud-advocaat in Maastricht en huidig kopstuk van Forum voor Democratie. Met de ‘gebeurtenis’ doelt hij op de schietpartij in Utrecht, waarbij drie doden en vijf gewonden vielen.

Zijn uitspraken vielen dan ook niet bij iedereen in goede aarde. Op sociale media werd woedend gereageerd. Oud-PvdA-Kamerlid Jacques Monasch noemde Hiddema een ‘ernstig verwarde man’ en Frans Weisglas sprak van een ‘zogenaamde gentleman die flink door de mand valt’.

Kurhaus

Dat Hiddema zijn uitspraken op maandagavond deed in het Kurhaus in Scheveningen op het moment dat alle andere politieke partijen een campagnestop hadden ingelast om stil te kunnen staan bij de tragedie in Utrecht, hielp ook al niet. Bijna elke partij veroordeelde het „ongepaste” besluit van Forum voor Democratie om de avond met hun achterban toch door te laten gaan, waarmee de rest stiekem toch een beetje campagne voerde.

„Juist nu is het essentieel om samen te komen en te praten over de toekomst van het land”, verdedigde Thierry Baudet zich op Twitter. „Wij laten ons niet in een hoek duwen”, liet een opvallend felle Hiddema weten. In het Kurhaus kreeg het duo daar de handen voor elkaar. De FvD-achterban lijkt dus achter deze controversiële keuze te staan. Ook Nieuw Israëlietisch Weekblad-redacteur Bart Schut steunde de actie. „Drie doden bij een mogelijk aanslag in Nederland: ssst, geen campagne voeren. Vijftig doden bij een aanslag in Nieuw-Zeeland: nagel je politieke tegenstanders aan het kruis! Wat is de logica hierachter?”, twitterde hij. Hij kreeg een hoop bijval, met name uit rechtse hoek.

Campagnestop

Het invoeren van een campagnestop is een zeldzaamheid. Het gebeurde slechts een paar keer in het verleden, zoals na de moord op Pim Fortuyn. De campagne lag toen een week stil. Forum voor Democratie is ook niet de eerste partij die zich aan zo’n gezamenlijke afspraak onttrekt. Onder anderen CPN (na de Molukse treinkaping in 1977) en de Piratenpartij (na de vliegramp in Libië in 2012) deden eerder niet mee aan een campagnestop die door de rest van de politieke partijen wél breed gedragen werd.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje