Huisvesting studenten blijft heikel thema

Print
Huisvesting studenten blijft heikel thema

Studentenkamers te huur. Afbeelding: Johannes Timmermans

Maastricht / Itteren -

De discussie over de woonprogrammering voor de komende jaren spitst zich opnieuw toe op leefbaarheid en overlast door studenten. Bewoners van de binnenstad vrezen nog meer kamerverhuur in de particuliere sector.

De plannen van de gemeente Maastricht om de strenge regels voor het opsplitsen van particuliere woonhuizen in studentenkamers een klein beetje te versoepelen, stuiten op verzet van bewoners van de binnenstad.

In de woonprogrammering voor de komende jaren wordt voorgesteld om nog meer de nadruk te leggen op grootschalige campussen zoals Annadal en Carré maar ook om de huidige 40-40-40-regeling iets te verruimen. Die bepaalt dat er op jaarbasis maar 120 kamers en studio’s bij mogen komen in de (kleinschalige) particuliere huursector: veertig door woningsplitsing, veertig door woningomzetting en veertig door het herbestemmen van monumentale panden. Omdat er voor die laatste categorie minder aanvragen binnenkomen, wil de gemeente de regeling omzetten in 50-50-20. Ook moet het mogelijk worden het aantal vergunningen dat in een jaar niet wordt ingevuld in de toekomst over te hevelen naar volgende jaren.

Jekerkwartier

Onder anderen de bewoners van het Jekerkwartier verzetten zich daartegen. „Wij zijn principieel tegen. Dit betekent dat de verkamering van het centrum gewoon doorgaat. Op dit moment woont al in 31 straten meer dan 20 procent studenten”, aldus een inwoner van het Jekerkwartier dinsdagavond tijdens een inspraakronde in Brasserie Tapijn. Hij kreeg bijval van een bewoner van de Capucijnenstraat, die vindt dat de leefbaarheid onder druk staat en het karakter van de stad wordt aangetast. Op dit moment wordt één op de drie woningen in Maastricht zonder hypotheek via een zogenaamde ‘buy-to-let’-constructie verkocht aan beleggers, waardoor andere geïnteresseerden zoals jonge gezinnen, naast het net vissen.

Woonbestemming

De Maastrichtse studentenraad en de Vereniging Verhuurders Woningen Maastricht (VVWM) zien mogelijkheden in het herbestemmen van niet-monumentale panden die nu nog geen woonbestemming hebben, zoals leegstaande winkelpanden en kantoren. „Je kunt in een straat tien studentenhuizen naast elkaar hebben waar alles goed geregeld is zonder overlast. Maar je kunt er ook één hebben die voor heel veel overlast zorgt”, merkte Huib van Gastel van de VVWM op. Ook beleidsadviseur Wonen, Fred Bunk, van de gemeente Maastricht vindt het „te makkelijk om de leefbaarheid in een straat enkel af te meten aan het aantal studenten dat er woont”.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje