Deskundige: professionals en vrijwilligers laten samenwerken in Gasthoês Horst wordt grote uitdaging

Print
Deskundige: professionals en vrijwilligers laten samenwerken in Gasthoês Horst wordt grote uitdaging

Professionale en vrijwilligers zitten straks samen in het Gasthoês. Afbeelding: De Limburger

Horst / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Het zal een hele uitdaging worden om de professionals van de bibliotheek goed te laten samenwerken met alle vrijwilligers die een stek krijgen in het nieuwe Gasthoês in Horst.

Dat heeft bibliotheekdeskundige Jeroen Seeverens dinsdagavond tegen de Horster gemeenteraad gezegd. Seeverens heeft de raadsleden van Horst aan de Maas informatie verschaft over allerlei trends en ontwikkelingen in de bibliotheekwereld. De Horster gemeenteraad moet een besluit nemen over het bibliotheekwerk van de (nabije) toekomst. Om goed beslagen ten ijs te komen, wint de raad in drie voorbereidende vergaderingen informatie in, zodat er in mei of juni van dit jaar een weloverwogen plan ligt.

Soort bieb

Centrale vraag is nu: wat voor bieb hebben de inwoners van de zestien dorpskernen van Horst aan de Maas nodig? Moet het een cultureel centrum zijn met nadruk op kunst en cultuur, zoals bijvoorbeeld Schunck in Heerlen? Of meer een instituut voor ontwikkeling en educatie zoals in Peel en Maas, waar onder meer veel hulp voor Poolse arbeidsmigranten wordt geboden? Een bieb kan ook een huis van taal en letteren zijn, zoals in Roermond waar de focus ligt op steun aan onder meer laaggeletterden. Een broedplaats voor educatie, waar mensen kennis opdoen, is ook een mogelijke richting.

‘Verschillende planeten’

Op dit moment is echter alleen duidelijk dat de bibliotheek van Horst een stek krijgt in het Gasthoês dat nu grondig verbouwd wordt. Hier krijgen verschillende instellingen, (vrijwilligers)organisaties en verenigingen een stek. Volgens bibliotheekdeskundige Seeverens zal het een enorme uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat er geen eilandjes ontstaan in het Gasthoês, terwijl er juist op veel fronten samengewerkt moet worden. Professionals en vrijwilligers bij elkaar in één gebouw, dat is ingewikkeld, zo heeft ervaring elders volgens Seeverens meer dan eens geleerd. „Dat zijn min of meer twee verschillende planeten.”

Eilandjes

Volgens de deskundige wordt het daarom een zware bevalling om het voor elkaar te krijgen dat alle partijen straks in het Gasthoês samenwerken zonder dat er eilandjes blijven bestaan. „Iedereen moet anders gaan denken”, zegt Seeverens. „Zeker in het begin wil iedereen een eigen hokje en voor u als gemeenteraad is het juist het allerbelangrijkste om iedereen in het Gasthoês uit zijn eigen hok te krijgen. Alleen zo kunnen de vrijwilligers en de professionele medewerkers van -bijvoorbeeld- de bibliotheek begrip voor elkaar kweken.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje