Frontale botsing op de Waal bij Lent, 160 passagiers veilig aan wal

Print
Frontale botsing op de Waal bij Lent, 160 passagiers veilig aan wal

Afbeelding: De Gelderlander

In de Waal bij Lent is een aanvaring geweest tussen een passagiersschip en een goederenschip. De 160 opvarenden van het Zwitserse passagiersschip zijn veilig aan wal gezet door brandweer en Rijkswaterstaat. De berging duurt nog de hele dag. Het passagiersschip is verankerd onder de brug, de plek van de aanvaring.

De frontale aanvaring gebeurde dinsdagnacht rond 03.40 uur. De botsing zou een gat hebben geslagen in de romp van het passagiersschip Edelweiss. Desondanks zinkt het passagiersschip volgens de instanties niet.

Het vrachtschip Forenso was geladen met auto’s. Bij de aanvaring is door een van de schepen een pijler van de spoorbrug geraakt. Daardoor reden er tot ongeveer 07.00 uur woensdagochtend minder treinen tussen Arnhem en Nijmegen, meldde spoorbeheerder ProRail.

Hotel

Een boot van de brandweer en een boot van Rijkswaterstaat liggen bij het passagiersschip op de Waal. De eerste prioriteit was om mensen van het passagiersschip veilig aan wal te zetten. Het ging daarbij om zo’n 160 passagiers en 80 andere opvarenden.

Net voor 06.00 uur vanmorgen werd de evacuatie afgerond. Alle passagiers werden in veiligheid gebracht. Ze zijn in Nijmegen aan wal gezet bij de Kanaalhaven en worden opgevangen in het stadhuis van Nijmegen. Bemanning is nog aan boord gebleven.

Brand aan boord

Door de botsing is aan boord van het passagiersschip een brand uitgebroken. De brandweer kreeg die al snel onder controle.

Volgens de hulpdiensten zijn er geen gewonden gevallen aan boord van beide schepen. Er was ambulancepersoneel aan boord van het passagiersschip, zo laat de brandweer via Twitter weten: ‘Passagiers zijn geschrokken, maar geen gewonden’.