Stemlokalen open voor Statenverkiezingen

Print
Stemlokalen open voor Statenverkiezingen

Afbeelding: ANP

In het hele land zijn om 07.30 uur de stembureaus opengegaan voor de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten en de waterschappen. 13,1 miljoen kiesgerechtigden mogen naar de stembus, blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.

Op enkele plaatsen konden kiezers al de afgelopen nacht of woensdagochtend heel vroeg hun stem uitbrengen. De stemlokalen gaan om 21.00 uur woensdagavond dicht.

Klik hier om naar de Kieswijzer te gaan

De gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen op 27 mei via zogeheten getrapte verkiezingen de leden van de Eerste Kamer. Het kabinet heeft nog tot in juni te maken met de Eerste Kamer in de huidige samenstelling. Op 4 juni nemen de oude Eerste Kamerleden afscheid. Op 11 juni worden de nieuwe leden van de Eerste Kamer geïnstalleerd. Ook benoemen de Provinciale Statenleden het dagelijks bestuur van de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau: Gedeputeerde Staten.

Lees ook: We mogen weer naar stembus, nu voor provincie

Woensdag zijn ook de waterschapsverkiezingen. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente. Dit algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert.

Lees ook: Ook stemmen voor de waterschappen

In 2015 bracht voor de Provinciale Staten in totaal 47,5 procent van de stemgerechtigden zijn of haar stem uit. Voor de waterschappen brachten dat jaar voor het eerst in tijden veel meer mensen hun stem uit. Toen was het voor het eerst dat deze verkiezingen tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen werden gehouden.

De hoop was dat dat meer kiezers zou bewegen hun stem uit te brengen; eerder werden waterschapsbesturen nog per brief gekozen. Uit de gegevens van 17 van de 22 waterschappen bleek in 2015 dat bijna 44 procent (43,99) van de kiezers had gestemd.

Lees ook: Het blijft grotendeels droog bij verkiezingen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen