Boswachters gaan strenger controleren op loslopende honden

Print
Boswachters gaan strenger controleren op loslopende honden

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Meterik -

Boswachters van Staatsbosbeheer gaan in de Schadijkse Bossen in Meterik strenger controleren op loslopende honden. Nadat honden aan de Schaakse Heide onlangs weer een geit die wordt ingezet voor natuurbeheer hebben aangevallen, is voor Staatsbosbeheer de maat vol.

„Ze hebben de gewonde geit moeten laten inslapen. Wie nu nog zijn hond laat loslopen riskeert een bekeuring”, stelt boswachter Andy Liebrand. Een boete bedraagt rond de honderd euro. Hij wijst erop dat honden ook jonge reeën en broedvogels kunnen verstoren. Ook zijn er veel andere recreanten bang voor loslopende honden. „De natuur is er niet alleen voor hondenbezitters.’’

Overigens krijgen boswachters van Staatsbosbeheer binnenkort ook de beschikking over pepperspray. „We zien dat sommige mensen een kort lontje hebben. Zelfs door iets eenvoudigs als een bekeuring voor een loslopende hond kan de situatie soms explosief worden.”

Ook Limburgs Landschap is voornemens dit voorjaar weer vaker te controleren op loslopende honden. Feitelijk is er te weinig mankracht voor uitgebreid toezicht in bos en heide. Limburgs Landschap doet wel periodiek controleren om het publiek er aan te herinneren dat het onaangelijnd hebben van honden niet is toegestaan. „Het komt helaas elk jaar voor dat er schapen op onze terreinen worden doodgebeten door honden. Mensen realiseren zich niet dat honden nog over wolvengenen beschikken”, stelt Edmond Staal van Limburgs Landschap.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje