Amsterdam

Margarine fors duurder in supermarkt

Print
Margarine fors duurder in supermarkt

Afbeelding: ANP

De prijs van een kuipje margarine van een A-merk schiet omhoog sinds negen maanden geleden het Amerikaanse KKR de margarinedivisie van Unilever opkocht.

Dat schrijft De Telegraaf. In de supermarkten van Albert Heijn en Vomar kost Becel Original nu 12 procent meer dan vorig jaar juli. Bij concurrent Jumbo zelfs 19 procent meer.

Ook Blue Band maakte een sprong. Voor Croma-bakboter moet bij Albert Heijn en Vomar ongeveer 17 procent meer worden afgerekend, zo blijkt uit prijsmetingen van Supermarktscanner.nl.

Huismerk

Huismerkproducten van supermarkten vertoonden in dezelfde periode hooguit een kleine prijsstijging of werden zelfs iets goedkoper, tonen de cijfers aan.

Upfield, zoals het onderdeel van investeringsfonds KKR heet, ontkent dat de prijzen substantieel zijn verhoogd. „Vanwege inflatie, verbeteringen in onze producten en hogere kosten, zoals voor het transport, hebben we onze adviesprijzen nu licht moeten verhogen. We hebben geen controle over de prijzen in de supermarkten”, laat het bedrijf weten.

Niet verkrijgbaar

Upfield telde ruim 6.8 miljard euro neer voor de margarinetak van Unilever. Dat er iets mis was met de prijzen, bleek in februari. Toen was in winkels van Superunie, onder meer Plus en Spar, margarine van Upfield tijdelijk niet verkrijgbaar. Superunie gaf toen volgens Distrifood als reden dat de prijsonderhandelingen waren vastgelopen.