Koning bij verrassingsbezoek aan Lieshout: ‘Intens verdrietig na aanslag in Utrecht’

Print
Koning bij verrassingsbezoek aan Lieshout: ‘Intens verdrietig na aanslag in Utrecht’

Ze dachten allemaal om tafel te gaan met Commissaris van de Koning Wim van de Donk. Tot hun grote verbazing schoof echter koning Willem-Alexander woensdagochtend aan om te praten over de lokale coöperaties in Lieshout. Hij sprak met diverse zorgbestuurders, wijkzusters, mantelzorgers en ouderen die deelnemen aan dagbestedingprojecten. Ook liet hij zich uit over de aanslag in Utrecht.

De koning kwam om 10.15 uur aan bij het wooncomplex voor senioren aan De Klumper in Lieshout. Na ontvangst door burgemeester Frank van der Meijden volgde een gesprek over de lokale zorgcoöperatie Tot uw Dienst. Het ging over de veranderende rol van de vrijwilligersorganisatie naar een sociale onderneming, relaties met de gemeente en zorgverzekeraars en de kansen en bedreigingen voor de toekomst.

Hierna wandelde het gezelschap naar logeerhuis Franciscushof. In de huiskamer De Plezant sprak koning Willem-Alexander onder meer met enkele mantelzorgers en mensen die zelf zorg nodig hebben.

Utrecht

Buiten sprak de koning over de aanslag in Utrecht. ,,Ik wil ook mede namens mijn vrouw zeggen dat we intens verdrietig zijn met wat er gebeurd is in Utrecht afgelopen maandag. Dat we heel erg meegeleefd hebben. Uiteraard in de eerste plaats met de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers en ook vrienden, bekenden, iedereen die daarbij betrokken is. We wensen de gewonden heel veel beterschap toe en hopen dat ze snel en volledig herstellen”, zei Willem-Alexander.

,,Uiteraard zijn we ook dankbaar voor de hulpverleners en de speciale diensten die heel kordaat opgetreden hebben op het moment dat dit naar buiten kwam en ondanks gevaar voor eigen leven echt gewoon doorgezet hebben”, aldus de koning, die ook veel waardering had voor de bevolking van Utrecht.

,,Sommigen hebben zich met gevaar voor eigen leven ingezet voor de medemens. En aan de andere kant zijn de inwoners ook gewoon rustig en waardig gebleven zodat de diensten hun werk konden doen tot het moment dat de verdachte gearresteerd werd. Dat er daarna vragen zijn is evident maar op het moment dat het gewoon echt speelde, heeft iedereen zich op een heel waardige manier gedragen en daar zijn we heel dankbaar voor.”