Markante Albert Vooijs: een kort leven dat uitpuilt van de passie

Print
Markante Albert Vooijs: een kort leven dat uitpuilt van de passie

Archieffoto: patat met kaviaar en champagne bij Tante Nel. Op de foto Albert Vooijs (L) en Kevin de Roos. Afbeelding: Marco de Swart

Hij reisde de hele wereld over, at in een ontelbaar aantal restaurants en zat ontiegelijk vaak in het theater. Hij werd slechts 66 jaar, maar die jaren beleefde hij wel driedubbel. Zondag overleed Albert Vooijs, een van de grootste bon vivants van Rotterdam.

Reizen, cultuur en horeca vormden de heilige drie-eenheid in het leven van de flamboyante Vooijs. Passies die de zoon van een modelbouwer uit Blijdorp met succes bijeen wist te brengen in op maat gemaakte beloningsreizen voor het bedrijfsleven. Eerst met zijn zwager voor het gerenommeerde Panta Reizen in Rotterdam-Zuid, later met zijn eigen zakenreisbureau.

,,Wat Albert Vooijs deed, was uniek”, zegt Harry-Jan Bus van Theater Walhalla, waarvoor Vooijs met de dood in het vizier nog ‘een ticket voor het leven’ kocht. ,,Hij verzon de gekste dingen, was een meester in andersom denken.” Organiseerde Vooijs een bedrijfsfeest in een theater in Tilburg, dan betraden de gasten de zaak via de artiesteningang. Mocht een groepje werknemers van de baas naar Zuid-Afrika, dan kregen ze van Vooijs de opdracht hun schaatsen mee te nemen. ,,Iedereen vroeg zich natuurlijk af waarom dat was. Hij nam ze mee naar de enige schaatsbaan van Afrika.”

Tientallen keren werden Bus en zijn mede-bandleden van The Tunes in hun jonge jaren door Vooijs ingevlogen voor diens zakenreisjes in binnen- en buitenland. Mooie herinneringen heeft de theatermaker aan de limousine die Vooijs liet verschepen uit Amerika en waarmee hij kleine gezelschappen cultuurreisjes liet maken. ,,Dan liet-ie de limo op de Oudedijk stoppen bij een tramhalte, zette hij er klapstoeltjes in, hing er een gordijn op en dan speelde ik er drie liedjes op mijn accordeon. Echt meesterlijk bedacht.”

Jong talent

Vooijs had bovendien een neus voor jong talent. Voor zijn zakenreizen boekte hij André Rieu en Carel Kraayenhof, tot ze te bekend en dus te duur werden. ,,Hij bleef natuurlijk wel een zakenman”, zegt Bus.

Ook als het horeca betrof, wist de man met de wijde broeken, hoed en rare brommertjes het eerste waar nieuwe zaakjes zaten. ,,Albert kende ieder café en ieder restaurant in de stad”, zegt zijn vriend Piet Ocks, die Vooijs sinds zijn 14de kent. ,,Hij leefde echt om te eten.” In menig café was Vooijs de grote gangmaker. ,,In De Ooievaar in Delfshaven had hij zijn eigen fles whisky staan, omdat ze daar zijn merk niet schonken. In het Boerengat in Kralingen had-ie zijn eigen glas.”

De afgelopen vijftien jaar bewoonde Vooijs met zijn vriendin Sandy Warnaar een verbouwde timmermanswerkplaats op het RDM-terrein in Heijplaat. Samen zouden ze in het havendorp een oude elektriciteitscentrale ombouwen tot woning, maar zijn vriendin, met wie hij vorige week nog in café Piek trouwde, moet die enorme klus nu alleen klaren.

Afscheid

Weliswaar sukkelde Vooijs sinds een hersenbloeding al jaren met zijn gezondheid, het afgelopen jaar kwam daar een uitgezaaide melanoom bij. De afgelopen weken nam hij thuis op de bank afscheid van vrienden, onder wie chef-kok Herman den Blijker en radiomaker Ferry de Groot. ,,Hij was heel verdrietig”, zegt Ocks. ,,Albert had graag nog een tijdje willen doorleven.”

Bus is blij dat hij Vooijs nog op een laatste concert heeft kunnen trakteren. ,,Albert was een tangoliefhebber en Carel Kraayenhof speelde op 1 maart in Walhalla. Daar is Albert in zijn rolstoel nog bij geweest. Na afloop heeft Kraayenhof nog een half uur alleen voor hem gespeeld. Dat was heel ontroerend.”

Markante Albert Vooijs: een kort leven dat uitpuilt van de passie