Einde aan gratis parkeren Randwyck nadert

Kantorenwijk Randwyck vanuit de lucht. © MGL/Harry Heuts

Om op korte termijn parkeerproblemen voor bewoners van Randwyck op te lossen, is invoering van betaald parkeren in combinatie met parkeervergunningen de meest voor de hand liggende optie.

Sjak Planthof

Dat blijkt uit een gemeentelijk verslag van een eerste overleg van de zogeheten klankbordgroep die bestaat uit Randwyckbewoners. De groep werd gevormd na een inloopavond over parkeren in Randwyck, eind vorig jaar.

Vergunning

Combi-parkeren houdt in dat op alle parkeerplaatsen in de wijk betaald parkeren wordt ingevoerd. Bezoekers moeten dan een parkeerkaartje kopen bij een betaalautomaat. Bewoners kunnen een parkeervergunning aanvragen, waarmee ze hun auto kunnen stallen op de plekken voor betaald parkeren.

De klankbordgroep vindt dat bewoners en hun bezoek voorrang moeten krijgen bij nieuwe parkeermaatregelen in Randwyck. Groepen die juist geweerd moeten worden zijn studenten die niet in de wijk wonen, bezoekers van MECC, ziekenhuis en centrum, en werknemers van bedrijven die een eigen parkeergelegenheid hebben.

Keuze

De voorkeur van de klankbordgroep betekent nog niet dat combi-parkeren definitief is. De gemeente gaat met de Plus-supermarkt en de drie scholen in de buurt nog aparte gesprekken voeren over parkeren in de wijk. Na de volgende klankbordgroep, begin april, zegt de gemeente een definitieve keuze te maken.

Bewoners van Randwyck klagen er al jaren over dat ze opdraaien voor de parkeerproblemen van forenzen en langparkeerders die gratis willen parkeren in de wijk. Hoewel de wijkbewoners zich realiseren dat ze moeten gaan betalen voor parkeerproblemen van anderen, is het voor hen wel de beste oplossing.

Studenten

Volgens bewoners van de kantorenwijk bieden bedrijven hun werknemers te weinig parkeeropties, waarvoor ze bovendien moeten betalen. Daarnaast parkeren in Randwyck, evenals elders in buitenwijken van Maastricht, veel studenten hun auto langdurig in de wijk, omdat het gratis is.

Pascal Starren, eigenaar van de Plus-supermarkt in de wijk, zegt dagelijks de parkeerdruk te ervaren. „Van de 120 parkeerplaatsen op ons terrein worden er dagelijks circa 25 stuks bezet door Vodafone-personeel. Die wandelen vanaf hier naar hun werk.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal