Expojaar IBA Parkstad: jaar lang wekelijks iets te doen

Print

Kennis nemen van IBA-plannen. Afbeelding: Luc Lodder

HEERLEN / Kerkrade / Eygelshoven / Brunssum / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Nuth / Schimmert -

Het Expojaar van IBA Parkstad biedt tal van evenementen, exposities, congressen en festivalmomenten. De Parade in Brunssum en Cultura Nova doen mee, maar er is ook aandacht voor kleine projecten.

Barry Braeken, vorig jaar onverwachts opgestapt als wethouder, was deze week even terug in de Heerlense raadszaal om het Expojaar toe te lichten. De programmamanager van IBA Parkstad constateerde dat het laatste jaar - zomer 2020 tot en met zomer 2021 - liefst 48 weken met een programma telt. Zo zijn er twaalf exposities, vijf congressen, vijftien festivals en veertig participatieprojecten met bewonersinbreng. Daarnaast is er een waaier aan lezingen en debatten.

Knallen

Het Expojaar begint tijdens publieksevenementen Parade in Brunssum en Cultura Nova in Heerlen. Braeken: „Net als in het Jaar van de Mijnen willen we knallen aan het begin. Daarna inzoomen op inhoud, verdieping en thema’s. We hebben hoge ambities. We vergroten de trots van de regio en benoemen de kracht ervan. Tijdens de Parade is er een concert in Treebeek of het Vijverpark. De mooie, spectaculaire openingsvoorstelling van Cultura Nova is verbonden met het verhaal van de regio en speelt zich af in het centrum van Heerlen. Die gaat nationale aandacht trekken, waar latere programmaonderdelen op meeliften.”

Expojaar IBA Parkstad: jaar lang wekelijks iets te doen
Foto: BAS QUAEDVLIEG

Grofweg zijn er drie onderdelen: praktijk, academie en publiek. ‘Praktijk’ (IBA Practical) laat niet alleen iets van alle vijftig officiële projecten zien, maar focust ook op bredere ontwikkelingen in de regio. Braeken: „We hebben de afgelopen tien jaar meer gedaan in Parkstad. De Buitenring is aangelegd, het Maankwartier gebouwd, Mijnwater is opgestart. De IBA is geen eindpunt, maar een stap in een langer proces. Waar het om gaat is: hoe staan wij er voor als regio? Wat zijn de opgaven?”

Maanden

Het overvolle programma van het Expojaar is thematisch ook nog eens opgedeeld in maanden. Zo zijn er tijdens de ‘Maand van het Erfgoed’ tentoonstellingen in het Mijnmuseum, het Thermenmuseum, De Vondst en Schunck. Ook zijn er maanden gewijd aan thema’s als ondernemerschap en stedenbouw. Tijdens de ‘Dag van de Stad’ biedt Heerlen plaats aan een congres met 1800 deelnemers en 200 sprekers.

In Voerendaal is een symposium waar kleinschalige burgerinitiatieven worden belicht. Braeken: „Het is van belang dat de netwerken die hierbij zijn ontstaan, groter en duurzaam worden.”

IBA Parkstad sluit af met een groot regiocongres in Huize Loreto in Simpelveld.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje