Agenda Zuid-Limburg is voor Beek genoeg

Print
Agenda Zuid-Limburg is voor Beek genoeg

Afbeelding: Loraine Bodewes

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Negen plattelandsgemeenten in Zuid-Limburg pakken zich samen in een nieuw overleg. Gemeente Beek zit daar als enige niet bij. „Onze strategische focus is meer gericht op economische groei.”

Het nieuwe overleg tussen de negen plattelandsgemeenten binnen de stedendriehoek Maastricht/Sittard-Geleen/Heerlen - project Middengebied Zuid-Limburg - is bedoeld om op bepaalde thema’s die specifiek van belang zijn voor de kleinere gemeenten de krachten te bundelen. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van landbouw of vergrijzing.

Aanvulling

Dat Beek niet meedoet, wil niet zeggen dat de gemeente de thema’s in het project niet belangrijk vindt, benadrukt een gemeentewoordvoerder. „Het strategisch actieplan is een aanvulling op de politieke agenda van de Zuid-Limburgse gemeenten, waar Beek wél aan bijdraagt. In november van vorig jaar is aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd om mee te doen. Dat heeft gekeken of er in het plan punten staan die wij niet voldoende aan bod vinden komen op de Zuid-Limburgse agenda. Dat was niet zo.”

Groei

De samenwerking van de gemeenten in het middengebied komt voort uit een gevoel dat de politieke agenda voornamelijk betrekking heeft op de grotere gemeenten. Dat gevoel heeft de gemeente Beek niet. „Onze strategische focus ligt vooral op economische groei”, zegt de woordvoerder.

Onderwerpen als duurzaamheid en natuur zijn uiteraard ook van belang voor Beek, maar die thema’s vindt de gemeente voldoende geborgd op de agenda van Zuid-Limburg. Daarnaast is de blik van de gemeente Beek sowieso meer gericht op samenwerking met de Westelijke Mijnstreek dan op het middengebied, aldus de woordvoerder.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen