Literaire Matinee in Theater Landgraaf

Print
Literaire Matinee in Theater Landgraaf

Anya Niewierra, geboren en getogen in Chevremont. Afbeelding: Werkgroep literatuur

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De jaarlijkse Literaire Matinee vindt zondag 31 maart plaats in Theater Landgraaf.

Deze activiteit staat telkens in het teken van de nationale boekenweek. Tientallen bekende schrijvers werden de afgelopen jaren al door Dick Gebuys geïntroduceerd en geïnterviewd in Theater Landgraaf. Ook deze keer heeft de werkgroep literatuur weer enkele auteurs weten te contracteren: Anya Niewierra, Petra Stienen, Judit Neurink en Oscar van den Boogaard. Ivo Rosbeek zorgt voor de muzikale omlijsting. De matinee begint om 13.30 uur en duurt tot 16.45 uur. Reserveren via tel. 045-5310929.

Anya Niewierra

Anya Niewierra werd in 1964 geboren in Kerkrade. Twee zaken hebben in haar jeugd grote indruk gemaakt. Allereerst haar middelbare schooltijd binnen de serene abdijmuren van Gymnasium Rolduc. Hier kwamen eeuwenoude tradities en modern denken op een inspirerende manier samen. Ten tweede de teloorgang van de mijnindustrie vanaf 1974 en de sociale ellende die dat veroorzaakte.

Op haar 18e trok Niewierra letterlijk de wijde wereld in. Na diverse omzwervingen kwam ze in 1992 weer terug naar Zuid-Limburg. Niewierra is nu directeur van de VVV Zuid-Limburg. Tijdens een van haar reizen ontdekte zij de Pyrénées-Orientales, ofwel Frans Catalonië. Zij werd verliefd op deze ruwe regio en bouwde er haar ‘tweede bestaan’ op tussen de Catalanen. De aparte sfeer in het bergdorp Mosset inspireerde haar tot het schrijven van haar thrillerdebuut Vrij Uitzicht. Een boek vol passie, maar ook vol streekgeschiedenis en vol mysterie.

Haar tweede boek, Het Dossier begint in Mechelen, in het Mergelland. Anya Niewierra begon in de lente van 2018 te schrijven aan haar derde thriller: Het Bloemenmeisje.

Petra Stienen

Petra Stienen (1965) groeide op in de wijk Donderberg in Roermond en doorliep in die stad het Bisschoppelijk College Schöndeln. Zij studeerde Arabisch aan de Universiteit Leiden en Midden-Oostenstudies aan de School of Oriental and African Studies (SOAS) van de University of Londen.

In haar boeken put Stienen vooral uit de vele jaren ervaringen in het Nabije Oosten. In april 2008 verscheen haar boek Dromen van een Arabische lente, in 2012 gevolgd door Het andere Arabische geluid. In 2015 schreef zij over haar eigen Limburgse roots, in Terug naar de Donderberg - Portret van een wereldwijk.

Judit Neurink

Judit Neurink (1957) is al ruim 25 jaar journalist, hoofdzakelijk voor dagblad Trouw. Ze schrijft vooral over het Midden-Oosten, dat ze veelvuldig bezocht. Sinds april 2008 woonde ze in de Noord-Iraakse stad Suleymania, waar ze het Independent Media Centre Kurdistan (IMCK) opzette. In haar boeken schrijft Neurink over de geschiedenis van Irak - De Joodse Bruid (2014), maar ook over de burgeroorlog - De Bange Stad (2013), over radicalisering onder ISIS - De vrouwen van het Kalifaat (2016), De oorlog van Isis (2015) en Vrouwen overleven ISIS (2017) en over haar eigen positie te midden van al deze gewelddadige gebeurtenissen - Mijn Iraakse familie (2011).

Oscar van den Boogaard

Van den Boogaard (1964) groeide op in Suriname en in Nederland. Hij werkte korte tijd op een advocatenkantoor alvorens zich fulltime aan het schrijven te wijden. Onder zijn eigen naam publiceerde hij romans bij Querido, De Arbeiderspers, De Prom en De Bezige Bij. In februari 2018 verscheen zijn roman Kindsoldaat, over de - naar eigen zeggen deels gefingeerde - geschiedenis van zijn familie. In een interview met NRC Handelsblad, dat werd afgenomen naar aanleiding van deze roman, beweerde hij een buitenechtelijke zoon van prins Bernhard te zijn.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje