Politie: vluchtauto niet gekaapt voorafgaand aan aanslag Utrecht

Print
Politie: vluchtauto niet gekaapt voorafgaand aan aanslag Utrecht

De auto die na de schietpartij in Utrecht werd gezocht, is teruggevonden aan de Tichelaarslaan. Het gaat om een rode Renault Clio. Afbeelding: ANP

De rode Renault Clio die maandag door Gökmen Tanis als vluchtauto is gebruikt, is niet al voorafgaand aan het schietincident buitgemaakt elders in Kanaleneiland. De auto is meegenomen in de directe omgeving van het 24 Oktoberplein.

Dat verklaart een politiewoordvoerder. Daarmee neemt de politie afstand van een eerdere verklaring, waarin wordt gesteld dat de Clio ‘vlak voor het schietincident’ gekaapt zou zijn op de Amerikalaan, op ongeveer een kilometer afstand van het 24 Oktoberplein. In de nieuwe lezing laat de woordvoerder weten dat de auto is buitgemaakt ‘in de directe omgeving’ van het plein.

Daarmee sluit de politie aan bij de getuigenis van Frans Hoogendijk, de eigenaar van de Renault Clio. Die vertelde dinsdag dat hij maandag op 24 Oktoberplein voor een verkeerslicht wachtte, terwijl in de tram naast hem de schietpartij begon. Daarna sprong hij uit zijn auto om te rennen voor zijn leven. Met de sleutels nog in het contact en de motor nog draaiende ging Gökmen Tanis er vervolgens vandoor.

Lees ook:Eigenaar rode Clio: ‘Mijnheer, ren voor uw leven, zei iemand tegen me’

De Renault Clio werd later die dag teruggevonden aan de Tichelaarslaan in Ondiep. Hoogendijk heeft zijn wagen nog steeds niet terug. De politie heeft de auto nog nodig voor onderzoek.

Hoe Tanis uiteindelijk is gevlucht, is niet helemaal duidelijk. Volgens getuige Nicky van Grinsven stapte de schutter aan de passagierskant van een vluchtauto in en liet hij zich door iemand anders wegrijden, zo vertelde hij bij het tv-programma Nieuwsuur.

De politie wil niet ingaan op deze verklaring. ,,Het onderzoek moet eerst worden afgerond, voordat we meer kunnen zeggen”, zegt de woordvoerder.